Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η συγκριτική μελέτη 10 ποικιλιών σκληρού σιταριού οι οποίες καλλιεργήθηκαν στον αγρό, κάτω από συνθήκες μηδενικών εισροών ενέργειας. Η συγκεκριμένη εργασία έχει ως σκοπό να αναδείξει την συμπεριφορά συγκεκριμένων ποικιλιών σκληρού σίτου στο περιβάλλον της Φλώρινας και με περιοριστικό παράγοντα τις εισροές στην καλλιέργεια. Το πείραμα εγκαταστάθηκε στο αγρόκτημα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στη Φλώρινα την καλλιεργητική περίοδο 2016-2017. Το πειραματικό σχέδιο ήταν ένα σχέδιο τυχαιοποιημένων πλήρων ομάδων σε ελεύθερη διάταξη (RCB) με τέσσερις επαναλήψεις. Μετρήθηκαν η φυτρωτική ικανότητα, το εκατολιτρικό βάρος, το βάρος χιλίων κόκκων, τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών, το μήκος των στάχεων, ο αριθμός γόνιμων κόκκων ανά στάχυ και το μήκος του κόκκου, καθώς επίσης και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά πρωτεΐνη και τέφρα. Βρέθηκαν διαφορές μεταξύ των ποικιλιών σκληρού σιταριού ως προς τα χαρακτηριστικά που μετρήθηκαν. Από τις μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψαν σημαντικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι ορισμένες ποικιλίες σκληρού σιταριού θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν στις ακραίο περιβάλλον της Φλώρινας και υπό συνθήκες μειωμένων εισροών.
Σ > Σιτάρι - Ποικιλίες
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Σιτάρι - Ποικιλίες
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)