Εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών σε αψεφήματα βοτάνων

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Εκχύλιση βιοδραστικών συστατικών σε αψεφήματα βοτάνων

Γιαζιτζή, Στυλιανή Ελευθερία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


Η παρούσα ερευνητική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια για την αξιολόγηση της αντιοξειδωτικής και αντιβακτηριακής δράσης που μπορεί να έχουν διαφορετικά είδη τσαγιού. Πιο συγκεκριμένα χρησιμοποιήθηκαν ξηρά αφεψήματα ειδών Stachys & Sideritis. Στο θεωρητικό τμήμα της εργασίας παρουσιάζονται στοιχεία αναφορικά με βοτανικά χαρακτηριστικά των ποικιλιών τσαγιού που χρησιμοποιήθηκαν, αλλά και στοιχεία για την γεωγραφική τους εξάπλωση. Επίσης, γίνεται μια αναφορά στο ποιες ουσίες χαρακτηρίζονται ως αντιοξειδωτικές, αλλά και στον μηχανισμό που συμμετέχουν για μειώσουν τον αριθμό των ελεύθερων ριζών οξυγόνου. Για την αξιολόγηση της αντιοξειδωτική ικανότητας χρησιμοποιήθηκαν η μέθοδος Folin – Ciocalteu, η μέθοδος Frap, η μέθοδος DPPH και η μέθοδος ABTS. Αντίστοιχα για την περίπτωση της αντιμικροβιακής ικανότητας, αρχικά έγιναν προκαλλιέργειες βακτηρίων, έγιναν πρότυπες καμπύλες ανάπτυξης και έγινε συσχέτιση του βακτηριακού πληθυσμού, βάση της απορρόφησης που παρουσιάζουν τα εκχυλίσματα που χρησιμοποιήθηκαν. Τέλος, έγινε έλεγχος της αντιμικροβιακής δράσης ενώσεων σε βακτηριακούς πληθυσμούς, απουσία θρεπτικού υλικού Από το ερευνητικό τμήμα της εργασίας, προκύπτει ότι τα είδη Stachys & Sideritis δεν διαθέτουν κάποια αντιμικροβιακή δράση, αφού τα βακτήρια μεταβαίνουν πιο γρήγορα στην εκθετική φάση σε σύγκριση με τα βακτήρια που προ-επωάστηκαν απουσία εκχυλίσματος Γενικά όλα τα δείγματα παρουσίασαν υψηλές τιμές αντιοξειδωτικής δράσης με όλες τις διαφορετικές μεθόδους κάτι που συμφωνεί με αποτελέσματα προηγούμενων μελετών. Τα δείγματα παρουσίασαν παρόμοιες τιμές ολικών φαινολικών συστατικών και παρόμοιες τιμές με όλες τις μεθόδους αντιοξειδωτικής δράσης με τη μέθοδο ABTS. Μικρές διαφορές υπήρχαν στις τιμές που προσδιορίστηκαν με τη μέθοδο DPPH και Frap. Το τσάι συγκρινόμενο με άλλα τρόφιμα που αναφέρονται ως πηγές αντιοξειδωτικών, υστερεί σημαντικά, ωστόσο αποτελεί ένα ακόμα αφέψημα που θα μπορούσε να συνεισφέρει μαζί με τα άλλα θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικές ουσίες σε εύγευστη μορφή.

Β > Βότανα

Βότανα

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.