Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού για αντοχή στην υδατική καταπόνηση

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Αξιολόγηση γενοτύπων καλαμποκιού για αντοχή στην υδατική καταπόνηση

Παντελίδου, Ελένη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2020

2020


To καλαμπόκι μπορεί να καλλιεργηθεί σε όλες τις χώρες του κόσμου. Προσαρμόζεται σε ευρύ φάσμα κλιματολογικών συνθηκών, λόγω των πολλών διαφορετικών τύπων του. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά σιτηρά των θερμών κλιμάτων με μεγάλη οικονομική σημασία για την χώρα μας. Η χρησιμότητα του καλαμποκιού ποικίλλει, με τον καρπό του να χρησιμοποιείται κυρίως ως ζωοτροφή αλλά και στην ανθρώπινη διατροφή. Η ξηρασία αποτελεί μία από τις κυριότερες περιβαλλοντικές καταπονήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη, την παραγωγικότητα, και επομένως, την απόδοση του αραβοσίτου. Στην παρούσα εργασία η θεωρητική προσέγγιση του θέματος περιλαμβάνει την διερεύνηση της βιβλιογραφίας με αναφορά στην καταγωγή του αραβοσίτου, τις χρήσεις του, την οικονομική σημασία ως καλλιέργεια, την καλλιεργητική τεχνική και μεγαλύτερη ανάλυση στα μορφολογικά χαρακτηριστικά του. Ακόμη, γίνεται αναφορά στην ανάπτυξη του καλαμποκιού και τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που την επηρεάζουν και ακόμη στην γενετική βελτίωση του φυτού. Το πειραματικό μέρος αποσκοπούσε στην διερεύνηση της χρήσης φυσιολογικών γνωρισμάτων στην αξιολόγηση καθαρών σειρών και υβριδίων αραβοσίτου για αντοχή στην υδατική καταπόνηση. Έγινε μελέτη φυσιολογικών χαρακτηριστικών, όπως η περιεκτικότητα των φύλλων σε χλωροφύλλη (SPAD), ο ρυθμός αφομοίωσης (A), ο δείκτης φυλλικής επιφάνειας (LAI). Επίσης, μελετήθηκαν τα αγροκομικά χαρακτηριστικά, όπως απόδοση, ύψος σπάδικα, αριθμός σπαδίκων, αλλά και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά καθαρών σειρών και υβριδίων καλαμποκιού με ιδιαίτερη έμφαση στην επίδραση της μειωμένης άρδευσης σε αυτά τα χαρακτηριστικά. Τα αποτελέσματα μάς έδειξαν ότι η υδατική καταπόνηση επέφερε μειώσεις στην απόδοση αλλά και στατιστικά σημαντικές διαφορές σε ορισμένα φυσιολογικά και αγροκομικά γνωρίσματα. Ανακεφαλαιώνοντας, καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η υδατική καταπόνηση αποτελεί βασικός παράγοντας για την ανάπτυξη και παραγωγή σε μια καλλιέργεια αραβοσίτου.

Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Καλαμπόκι - Καλλιέργεια

Ελληνική γλώσσα

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.