Σε εμφιαλωμένα ύδατα τρέχουσες εξελίξεις στη νομοθεσία όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο και την επισήμανση

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2021 (EL)

Σε εμφιαλωμένα ύδατα τρέχουσες εξελίξεις στη νομοθεσία όσον αφορά τον ποιοτικό έλεγχο και την επισήμανση

Ζαφειρίδου, Εμμέλεια

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το νερό είναι ένα από τα κύρια συστατικά ύπαρξης για όλα τα πλάσματα, όντας άρρηκτα συνδεδεμένο με την ίδια τη ζωή, καθώς η απώλειά του ή κατανάλωσή του από μη ασφαλείς πηγές υδροληψίας, θα προκαλούσε ασθένειες και θανάτους, όπως έχει ήδη συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν και δυστυχώς συνεχίζει να συμβαίνει σε κάποιες χώρες του πλανήτη. Το πόσιμο νερό, είτε είναι εμφιαλωμένο είτε τρεχούμενο, υπάγεται σε συγκεκριμένους κανονισμούς και ελέγχους προκειμένου να καταστεί ασφαλές για τους καταναλωτές. Συνεπώς δεν αρκεί μόνο να παρέχεται νερό, αλλά απαραίτητη προϋπόθεση είναι να είναι κατάλληλο για πόση, προκειμένου να μην κινδυνεύσει ο καταναλωτής είτε βραχυπρόθεσμα είτε μακροπρόθεσμα από την πρόκληση κάποιας βλάβης στην υγεία του. Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η παρουσίαση της διαδικασίας ελέγχου του εμφιαλωμένου νερού, όπως αυτή ορίζεται από τη σχετική νομοθεσία και όπως πραγματοποιείται στους χώρους εμφιάλωσης και διακίνησής του. Μέσω επισκόπησης της ελληνικής, αλλά και της διεθνούς βιβλιογραφίας, καθώς και αναζήτησης σε σχετικές επίσημες ιστοσελίδες παρουσιάζεται η πορεία του εμφιαλωμένου νερού από την αρχική του λήψη από την πηγή έως την τελική του προσφορά στους καταναλωτές. Όπως προέκυψε από την εκπόνηση της παρούσας, ο κλάδος των εμφιαλωμένων νερών παρουσιάζει σταθερή ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, αποτελώντας έναν από τους πιο κερδοφόρους της ελληνικής οικονομίας καθώς, σύμφωνα με όλες τις έρευνες η κατανάλωση διπλασιάστηκε μέσα σε διάστημα μιας δεκαετίας. Ο υπερπληθυσμός, η αστικοποίηση, η ανάπτυξη της βιομηχανίας και της γεωργίας ενέτειναν περαιτέρω τη ζήτηση για πόσιμο νερό, ενώ ενισχυτικά στη ζήτησή του λειτούργησε και η στροφή σε πιο υγιεινό τρόπο ζωής, άρα και τρόπο διατροφής όπου η κατανάλωση νερού σε μεγάλες ποσότητες είναι απαραίτητη. Επίσης προέκυψε ότι η νομοθεσία που διέπει το συγκεκριμένο χώρο ανανεώνεται σε διεθνές επίπεδο, όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο με κύριο στόχο την εξασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου προϊόντος.

Thesis
NonPeerReviewed

Νερό - Ανάλυση
Νερό


Ελληνική γλώσσα

2021


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.