Επίδραση διαφόρων αιθέριων ελαίων στη φυτρωτική ικανότητα και ανάπτυξη του καλαμποκιού (zea mays) και της μουχρίτσας (echinochloa crus-galli)

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2003 (EN)
Επίδραση διαφόρων αιθέριων ελαίων στη φυτρωτική ικανότητα και ανάπτυξη του καλαμποκιού (zea mays) και της μουχρίτσας (echinochloa crus-galli)

Δερβίση, Μαρία
Παπαδοπούλου, Αθηνά

Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά αποτελούν μια μεγάλη κατηγορία του φυτικού βασιλείου που κατέχει ιδιάζουσα θέση ανάμεσα στους ανθρώπους όλων των λαών και όλων των εποχών. Τα βότανα χρησιμοποιήθηκαν από τους παραδοσιακούς θεραπευτές πολλών πολιτισμών χάρη στις θεραπευτικές τους ιδιότητες. Σήμερα που γνωρίζουμε ότι με την βοήθεια των βοτάνων ο απλός άνθρωπος μπορεί να αποκτήσει ψυχική και σωματική υγεία, το ενδιαφέρον από την επιστημονική κοινότητα, τον παραγωγό και τον απλό καταναλωτή για τα φυτά και παράγωγα αυτών που θα του χαρίσουν το υπέρτατο αυτό αγαθό, είναι μεγάλο. Τα αρωματικά φυτά, οφείλουν την ευχάριστη οσμή τους στα αιθέρια έλαια που υπάρχουν μέσα σ’ αυτά. Πήραν το όνομά τους από τον αιθέρα, ο οποίος είναι πτητικός και από την λιπαρή υφή τους. Τα έλαια αυτά δε διαλύονται στο νερό, αυτό όμως δε σημαίνει ότι έχουν κάποια σχέση με τα έλαια που γνωρίζουμε. Τα κοινά έλαια αποτελούνται από λιπαρά οξέα, ενώ τα αιθέρια έλαια περιέχουν τερπενικές ουσίες χαμηλού μοριακού βάρους, όπως σκιτερπένια και σε μικρότερο βαθμό σιτερπένια.

Thesis
NonPeerReviewed

Αρωματικά φυτά

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Greek

2003


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)