Στην παρούσα εργασία, γίνεται αρχικά, μια ιστορική αναδρομή σχετικά με τη καλλιέργεια βαμβακιού και των προϊόντων που σχεδιάστηκαν με βάση αυτό. Επιπλέον, αναφέρονται τα βοτανικά χαρακτηριστικά του και οι ποικιλίες βαμβακιού που έχουν αναπτυχθεί. Το βαμβάκι ,όπως και σε όλο το κόσμο, καλλιεργείται και στην Ελλάδα και έχει επιφέρει μεγάλη ανάπτυξη στην αγροτική οικονομία, αλλά και στην παραγωγή προϊόντων, βασισμένα σε αυτό ως πρώτη ύλη. Προκειμένου να σημειωθεί η σημασία του για το εμπόριο, δίνεται έμφαση στην δομή της καλλιέργειάς του και της συγκομιδής του. Γι’ αυτό, αξίζει να αναλυθούν εκτενώς οι παράμετροι που πρέπει να ληφθούν υπόψη, προκειμένου να αναπτυχθεί σωστά. Συγκεκριμένα, σχετίζονται με το είδος του εδάφους, το κλίμα της περιοχής της καλλιέργειας και τη πρόληψη του φυτού από εξωτερικούς παράγοντες. Οι εξωτερικοί ,αυτοί, παράγοντες χαρακτηρίζονται σε βιοτικούς και αβιοτικούς και η σημασία τους για την ίνα του βαμβακιού απασχολεί ένα μεγάλο μέρος της πτυχιακής εργασίας, καθώς αυτοί, με τη σειρά τους, καθορίζουν την ποιότητα του βαμβακιού. Συνεπώς, είναι σκόπιμη η μελέτη αβιοτικών παραγόντων ,όπως το κλίμα της περιοχής καλλιέργειας, το έδαφος, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν, και βιοτικών παραγόντων ,όπως τα ζιζάνια και οι ασθένειες που προκαλούν, προκειμένου να γίνεται καλύτερη μέριμνα για την εκάστοτε καλλιέργεια.