Βασικές αρχές και πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας τομάτας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Βασικές αρχές και πιστοποίηση βιολογικής καλλιέργειας τομάτας

Τσακμάκης, Χαράλαμπος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Η βιολογική γεωργία είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της παγκόσμιας γεωργίας. Αν και αντιπροσωπεύει μόνο το 1% της παγκόσμιας γεωργικής έκτασης, τα βιολογικά είναι μια από τις πιο αναγνωρισμένες ετικέτες τροφίμων και οι περισσότεροι άνθρωποι στις ανεπτυγμένες χώρες καταναλώνουν κάποια ποσότητα βιολογικών τροφίμων σήμερα. Έως το 2050 η γεωργική παραγωγή πρέπει να αυξηθεί κατά 70%, προκειμένου να συμβαδίσει με την αύξηση του πληθυσμού και την αλλαγή της διατροφής. Αυτή η αύξηση της παραγωγής θα πρέπει να επιτευχθεί με τρόπο που να διατηρείται το περιβάλλον και να μειώνεται η ευπάθεια της γεωργίας στην κλιματική αλλαγή. Η γεωργία θα πρέπει επιπλέον να ελαχιστοποιήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, φυτοφαρμάκων και θρεπτικών συστατικών των φυτών όπως το άζωτο και ο φώσφορος στο περιβάλλον. Η βιολογική γεωργία, μπορεί να θεωρηθεί ως μια διαφορετικής προσέγγισης καλλιέργεια, καταπολέμηση και αντιμετώπιση των προκλήσεων. Από την άλλη μεριά η καλλιέργεια τομάτας είναι η σημαντικότερη λαχανοκομική καλλιέργεια στην Ελλάδα, αλλά και τα προϊόντα που προκύπτουν από την επεξεργασία της κατέχουν την πρώτη θέση στις εξαγωγές λαχανοκομικών προϊόντων. Έτσι η συσχέτιση της ζήτησης της τομάτας σε συνδυασμό με την βιολογική καλλιέργεια της γίνεται πλέον το επίκεντρο των ερευνών για την κάλυψη των αναγκών τον καταναλωτών, λόγω της ζήτησης. Όταν μιλάμε για βιολογική καλλιέργεια τομάτας η αντιμετώπιση των εχθρών αλλά και των ασθενειών γίνεται μια μεγαλύτερη πρόκληση για τον παραγωγό λόγω των περιορισμών που υπάρχουν ως προς την χρήση σκευασμάτων. Στην παρούσα εργασία γίνεται μια ανασκόπηση της βιολογικής καλλιέργειας, το πλαίσιο που την ορίζει, την πιστοποίηση του προϊόντος αλλά και τον τρόπο εφαρμογής της στην καλλιέργεια τομάτας.

Τ > Τομάτες

Τομάτες

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.