Η τριανταφυλλιά αποτελεί ένα καλλωπιστικό φυτό που έχει ξεκινήσει να καλλιεργείται εντατικά στην Ελλάδα κυρίως για παραγωγή δρεπτών ανθέων, στην ύπαιθρο ή στο θερμοκήπιο. Όπως όλα τα φυτά έχει συγκεκριμένες απαιτήσεις στις καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούνται για τη σωστή του ανάπτυξη. Κυρίως οι απαιτήσεις που έχει αφορούν το κλάδεμα και τη φυτοπροστασία.
Είναι φυτό που προσβάλλεται εύκολα από πολλούς ζωικούς εχθρούς όπως (Αφίδες και Τετράνυχος) και ασθένειες όπως (Μαύρη Βούλα, Περονόσπορος, Σκωρίαση και Ωίδιο).
Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τα περισσότερα στρέμματα καλλιέργειας δρεπτών τριαντάφυλλων βρίσκονται στην Αττική (συγκεκριμένα το 1/3 της συνολική παραγωγής) και στην Κρήτη και μετά ακολουθεί η Πελοπόννησος και η Δ. Στερεά. Στην Ήπειρο, στην Αν. Μακεδονία, Θράκη και στη Θεσσαλία η συγκεκριμένη καλλιέργεια δε προτιμάται από τους παραγωγούς. Η ίδια πηγή αναφέρει πως η συνολική καλλιεργήσιμη έκταση τριαντάφυλλων για τη παραγωγή δρεπτών τριαντάφυλλων ανέρχεται περίπου στα 876,6 στρέμματα το έτος 2005 και το 2019 να ανέρχονται πάνω από τα 5.500 στρέμματα.
Τ > Τριανταφυλλιά
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Other Agricultural Sciences Agricultural Engineering
(EN)
Τριανταφυλλιά
Greek
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)