Παραγωγή κονσερβοποιημένου ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παραγωγή κονσερβοποιημένου ροδάκινου και ποιοτικός έλεγχος

Πατέλια, Δέσποινα

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2022

2022


Στην παρούσα διπλωματική εργασία, γίνεται μια προσπάθεια να γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση σχετικά με την διαδικασία της κονσερβοποίησης του ροδάκινου, καθώς και του ποιοτικού ελέγχου που πρέπει να εφαρμόζεται. Αναλυτικότερα, στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται μια σύντομη αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά του ροδάκινου. Επίσης, γίνεται καταγραφή των ποικιλιών, συμπύρηνων και εκπύρηνων, οι οποίες χρησιμοποιούνται στην διαδικασία της κονσερβοποίησης. Αναφέρονται ορισμένα βασικά χαρακτηριστικά τους, τα οποία λαμβάνονται υπόψη, κυρίως κατά την τελική διαδικασία διαλογής και μεταποίησης. Επίσης, γίνεται αναφορά στον τρόπο και την χρονική στιγμή, που ωριμάζει το ροδάκινο, δεδομένου, ότι αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό για την διαδικασία συλλογής και μεταποίησής του. Το εν λόγω κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την διατροφική αξία του ροδάκινου, η οποία δικαιολογεί και την επιλογή του για την κονσερβοποίηση. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται εστίαση στις έννοιες του ποιοτικού ελέγχου και των συστημάτων διασφάλισης που χρησιμοποιούνται στην περίπτωση των φρούτων και ειδικότερα στην περίπτωση της κονσερβοποίησης. Περιγράφονται οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τόσο από τους παραγωγούς, όσο και από τους μεταποιητές. Το κεφάλαιο ολοκληρώνεται με την ανάλυση του συστήματος HACCP, αλλά και με τον τρόπο που αυτό εφαρμόζεται στην διαδικασία κονσερβοποίησης των φρούτων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την παρουσία των πλεονεκτημάτων που προσφέρει η διαδικασία της κονσερβοποίησης – θερμικής επεξεργασίας για την διαχείριση των τροφίμων και ειδικότερα των φρούτων. Τέλος, γίνεται η αξιολόγηση της εξαγωγής δυναμικής που παρουσιάζουν οι ελληνικές κονσέρβες ροδάκινου και οι σημασία που έχουν για την ελληνική οικονομία. Επίσης, παρουσιάζονται όλα τα στάδια της παραγωγής της κονσέρβας ροδάκινου, από την διαλογή έως και την ποιοτική αξιολόγηση των κονσερβών.

Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Ρ > Ροδακινιά

Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Ροδακινιά

Greek

ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων (Φλώρινα)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)