Καλλιέργεια πατάτας στο Νομό Κοζάνης

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Καλλιέργεια πατάτας στο Νομό Κοζάνης

Τζιαμπάση, Γεωργία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2003

2003


Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με τη φύτευση κονδύλων ή και τμημάτων των κονδύλων ανάλογα με το μέγεθος, κάθε κόνδυλος πρέπει να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον μάτι. Το φυτό προτιμά δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 17 – 22°C.Για το σχηματισμό των κονδύλων η θερμοκρασία πρέπει να είναι 3 – 5°C πιο κάτω. Θερμοκρασίες πάνω από 30°C αναστέλλουν το σχηματισμό κονδύλων. Θερμοκρασίες 20-30ºC μειώνουν την απόδοση λόγω αύξησης αναπνοής με αποτέλεσμα τη μείωση των υδατανθράκων. Η βλάστηση μπορεί να αρχίσει σε χαμηλές θερμοκρασίες από 5 - 10ºC, αλλά η σπορά πρέπει να αποφεύγεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γιατί καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού και ευνοούν τη σήψη. Στην Ελλάδα η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε τρεις διαφορετικές εποχές ανάλογα με την περιοχή. Στα ορεινά η πατάτα φυτεύεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στα πεδινά μπορούμε να φυτέψουμε την πατάτα δυο φορές το χρόνο το μήνα Φεβρουάριο η πρώτη και τον Αύγουστο η δεύτερη. Στα πολύ νότια κλίματα μπορούμε να φυτέψουμε το Νοέμβριο και η συγκομιδή να γίνει τον Απρίλιο.

Φ > Φυτοπροστασία
Π > Πατάτες
Λ > Λιπάσματα

Λιπάσματα
Πατάτες
Φυτοπροστασία

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)