Η καλλιέργεια της πατάτας γίνεται με τη φύτευση κονδύλων ή και τμημάτων των κονδύλων ανάλογα με το μέγεθος, κάθε κόνδυλος πρέπει να περιλαμβάνει ένα τουλάχιστον μάτι.
Το φυτό προτιμά δροσερό περιβάλλον με θερμοκρασίες 17 – 22°C.Για το σχηματισμό των κονδύλων η θερμοκρασία πρέπει να είναι 3 – 5°C πιο κάτω. Θερμοκρασίες πάνω από 30°C αναστέλλουν το σχηματισμό κονδύλων. Θερμοκρασίες 20-30ºC μειώνουν την απόδοση λόγω αύξησης αναπνοής με αποτέλεσμα τη μείωση των υδατανθράκων.
Η βλάστηση μπορεί να αρχίσει σε χαμηλές θερμοκρασίες από 5 - 10ºC, αλλά η σπορά πρέπει να αποφεύγεται στις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες γιατί καθυστερούν την ανάπτυξη του φυτού και ευνοούν τη σήψη.
Στην Ελλάδα η πατάτα μπορεί να καλλιεργηθεί σε τρεις διαφορετικές εποχές ανάλογα με την περιοχή. Στα ορεινά η πατάτα φυτεύεται τον Απρίλιο και η συγκομιδή γίνεται το Σεπτέμβριο, ενώ στα πεδινά μπορούμε να φυτέψουμε την πατάτα δυο φορές το χρόνο το μήνα Φεβρουάριο η πρώτη και τον Αύγουστο η δεύτερη. Στα πολύ νότια κλίματα μπορούμε να φυτέψουμε το Νοέμβριο και η συγκομιδή να γίνει τον Απρίλιο.