Παρουσίαση των ιδιοτήτων των προϊόντων του πετρελαίου κατά την ενεργειακή τους χρήση

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παρουσίαση των ιδιοτήτων των προϊόντων του πετρελαίου κατά την ενεργειακή τους χρήση

Σφυριδάκη, Δήμητρα

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2009

2009


Αυτό που είναι αληθινό είναι ότι οι σύγχρονες κοινωνίες, που παρέχουν ένα υψηλό επίπεδο υπηρεσιών στα μέλη τους, εξαρτώνται συνολικά από τις πηγές ενέργειας που ξεπερνούν την ανθρώπινη ή ζωική δύναμη. Η εκβιομηχάνιση απαίτησε τη χρήση των μηχανών ατμού τροφοδοτούμενων με ξύλο στα αρχικά στάδιά της, μεταπηδώντας βαθμιαία στην εξάρτηση από τον άνθρακα και το πετρέλαιο. Ο 20ος αιώνας είδε μια γρήγορη άνοδο του εξηλεκτρισμού, και δεν διαφαίνεται κανένα τέλος σε αυτό. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, αρχικά βασισμένη στον άνθρακα και έπειτα στο πετρέλαιο, εξαρτάται ακόμα από τον άνθρακα, αλλά όλο και περισσότερο από την υδροηλεκτρική ενέργεια, την πυρηνική διάσπαση, το φυσικό αέριο, και στις μέρες μας, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο αέρας και ο ήλιος. Οι μεταφορές είναι ο παγκοσμίως γρηγορότερα αυξανόμενος καταναλωτής ενέργειας. Οι μεταφορές καταναλώνουν περισσότερο από 20% της παγκόσμιας πρωτογενούς ενέργειας και ευθύνονται σε πολύ μεγάλο βαθμό για τη ρύπανση του περιβάλλοντος. Σε 30 χρόνια από τώρα ο αριθμός των αυτοκινήτων θα αυξηθεί από 600 εκατομμύρια (ή και παραπάνω) που κυκλοφορούν σήμερα παγκοσμίως σε πολύ πάνω από 1,5 δισεκατομμύρια. Κατά συνέπεια οι μεταφορές σε ιδιωτικό επίπεδο θα χρειαστούν 2,5 φορές περισσότερη ενέργεια και θα παράγουν 2,5 φορές περισσότερους ρύπους. Κι αν επεκτείνουμε τις προβλέψεις μας για το έτος 2100 παγκοσμίως θα απαιτείται 10 φορές περισσότερη ενέργεια και οι μεταφορές θα καταναλώνουν το 40% αυτού του τεράστιου μεγέθους. Περισσότερο από το 96% της ενέργειας που χρησιμοποιείται σήμερα στις μεταφορές προέρχεται από το πετρέλαιο.

Π > Πετρέλαιο

Πετρέλαιο

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος και Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη) > Κατεύθυνση Μηχανικών Αντιρρύπανσης ΤΕ (Κοζάνη)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.