Η καλλιέργεια του βαμβακιού έχει μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον και δεν απαιτεί μόνο γνώσεις τεχνικής , όπως γενικά πιστεύεται, αλλά και επιστημονική κατάρτιση.
Στην αρχή της εργασίας, εκτίθενται σε γενικές γραμμές, το ιστορικό της καλλιέργειας και στη συνεχεία ακολουθούν τα γενικά χαρακτηριστικά της Επαρχίας Φαρσάλων όπου καλλιεργείται το μεγαλύτερο ποσοστό βαμβακιών (φυσικά και γεωγραφικά στοιχεία), η κατανομή των εκτάσεων, η οργάνωση της παραγωγής, η περιγραφή του φυτού και η περιγραφή της καλλιέργειας.
Στα πλαίσια της εργασίας αυτής περιγράφονται τα κυριότερα έντομα εδάφους, μυζητικά – ακάρεα, μασητικά έντομα, ζιζάνια, και οι κυριότερες ασθένειες του βαμβακιού και των προβλημάτων που προκαλούν αυτά στους αγρούς, καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους. Τα έντομα – ακάρεα – ζιζάνια ανήκουν στους σπουδαιότερους εχθρούς των καλλιεργειών εξαιτίας του ότι μειώνουν σημαντικά την παραγωγή και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Η μείωση της απόδοσης και η υποβάθμιση της ποιότητας, συνδυαζόμενες με τις δαπάνες χρήσης των εντομοκτόνων – ακαρεοκτόνων – ζιζανιοκτόνων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής των καλλιεργούμενων φυτών.