Ασθένειες και εχθροί της ελιάς στο N. Κέρκυρας

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2010 (EL)
Ασθένειες και εχθροί της ελιάς στο N. Κέρκυρας

Χρυσοβέργη, Χριστίνα

Στην προσέγγιση ενός θέματος όπως η αναφορά σε ασθένειες και εχθρούς ελιάς στο Ν. Κέρκυρας δεν μπορεί να μην περιλαμβάνει μια αναφορά για τη σημασία του δένδρου για το νησί.Η θέση της ελαιοκαλιέργειας όπως αποτυπώνεται σήμερα στις περιοχές που αναπτύσσεται, δεν είναι κυρίως αποτέλεσμα συγκεκριμένων αναγκών της αγοράς, αλλά η συνέχεια μιας παράδοσης και ενός τρόπου ζωής του Έλληνα ελαιοπαραγωγού. Η ελαιοκομία είναι άμεσα συνδεδεμένη με τις κοινωνικές και οικονομικές δομές της Ελληνικής αγροτικής πραγματικότητας και αποτελεί βασικότατο στοιχείο αυτών των δομών. Στις Ελληνικές ελαιοκομικές εκμεταλλεύσεις δεν θα πρέπει τα στοιχεία τους να εκτιμώνται μόνο από καθαρά οικονομική άποψη, γιατί συνδέονται με πλήθος άλλων μη οικονομικών παραμέτρων που καθιστούν αυτό τον παραγωγικό κλάδο τρόπο ζωής. Στην Κέρκυρα το κυρίαρχο είδος της, πλουσιότατης άλλωστε Κερκυραϊκής χλωρίδας είναι η ελιά. Οι μαρτυρίες για την ελαιοκαλλιέργεια στο Νησί στην αρχαιότητα είναι ελλιπείς, αν και, από τις αναφορές του Ομήρου φαίνεται ότι η ελαιοκαλλιέργεια ήταν από την αρχαιότητα γνωστή στους Κερκυραίους. Η σημασία της ελαιοπαραγωγής και το ενδιαφέρον της εξουσίας για τη διατήρησή της, πιστοποιείται και από τις διατάξεις της Γαλλικής διοίκησης και του Ιόνιου Κράτους, με τις οποίες απαγορεύεται η καταστρεπτική κοπή και εκρίζωση των ελαιοδένδρων. Η διάδοση και η επικράτηση της ελαιοκαλλιέργειας στην Κέρκυρα δεν φαίνεται να είναι αποτέλεσμα κάποιων ιδιαιτεροτήτων των εδαφοκλιματικών συνθηκών που συνηγορούν υπέρ του συγκεκριμένου είδους. Μόνο λόγοι οικονομικοί συνέβαλαν στην εξάπλωσή της.

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτοφάρμακα
Ελιά - Ασθένειες και παράσιτα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2010


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.