Παρασκευή, τυποποίηση και ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτας

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Παρασκευή, τυποποίηση και ποιοτικός έλεγχος τυριού φέτας

Γκόγκος, Βασίλειος

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2005

2005


Η φέτα είναι πατροπαράδοτο Ελληνικό λευκό τυρί άλμης που παράγεται κυρίως στην Ηπειρωτική Ελλάδα. Για την παραγωγή της φέτας χρησιμοποιείται γάλα, πηκτικά ένζυμα, οξυγαλακτική καλλιέργεια, αλάτι και χλωριούχο ασβέστιο. Σε ότι αφορά το γάλα, η ποιότητα του επηρεάζεται από το είδος και τη διατροφή του ζώου, το στάδιο της γαλακτικής περιόδου, την υγιεινή του κατάσταση, τη μικροβιολογική του χλωρίδα και την πιθανή παρουσία αντιβιοτικών. Για να είναι κατάλληλο το γάλα προς τυροκόμιση πραγματοποιούνται οι έλεγχοι της υγιεινής κατάστασης και της χημικής σύστασης (προσδιορισμός του λίπους, μέτρηση αζωτούχων ουσιών και έλεγχος του ΣΥΑΛ) του γάλακτος καθώς και η δοκιμή της νωπότητας. Τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας είναι η παστερίωση(υψηλή παστερίωση) με την οποία επιτυγχάνεται η παρασκευή τυριών τα οποία θα είναι απαλλαγμένα από επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία μικροοργανισμούς, ακολουθεί η προσθήκη οξυγαλακτικής καλλιέργειας (μίγμα Streptococcus,Lactococcus και Lactobacillus) και της πυτιάς. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η πήξη, η ταχύτητα της οποίας επηρεάζεται από τη θερμοκρασία του γάλακτος και την περιεκτικότητα του σε ιόντα Ca, το ph, την αναλογία λίπους προς ΣΥΑΛ, τη μετουσίωση των πρωτεϊνών του ορού και την πρωτεόλυση της κ-καζεΐνης.

Γ > Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Τ > Τυροκομία

Γαλακτοκομικά προϊόντα - Βιομηχανία και εμπόριο
Τυροκομία

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)