Το βαμβάκι είναι ένα προϊόν με μεγάλη οικονομική και κοινωνική σημασία για τη χώρα μας. Παρουσιάζεται το ιστορικό της βαμβακοκαλλιέργειας και στη συνεχεία ακολουθούν τα γενικά χαρακτηριστικά του νομού Θεσσαλονίκης όπου καλλιεργείται ένα ποσοστό βαμβακιών (φυσικά και γεωγραφικά στοιχεία), η κατανομή των εκτάσεων, η οργάνωση της παραγωγής, η περιγραφή του φυτού και η περιγραφή της καλλιέργειας.
Αναλύονται τα κυριότερα έντομα εδάφους, μυζητικά – ακάρεα, μασητικά έντομα, ζιζάνια, και οι κυριότερες ασθένειες του βαμβακιού και των προβλημάτων που προκαλούν αυτά στους
αγρούς, καθώς και οι μέθοδοι αντιμετώπισης τους. Τα έντομα
ακάρεα – ζιζάνια ανήκουν στους σπουδαιότερους εχθρούς των καλλιεργειών εξαιτίας του ότι μειώνουν σημαντικά την παραγωγή και υποβαθμίζουν την ποιότητα των παραγόμενων προϊόντων. Η μείωση της απόδοσης και η υποβάθμιση της ποιότητας, συνδυαζόμενες με τις δαπάνες χρήσης των εντομοκτόνων
ακαρεοκτόνων – ζιζανιοκτόνων, έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους παραγωγής των καλλιεργούμενων φυτών
Φ > Φυτοπροστασία
Β > Βαμβάκι - Ασθένειες και παράσιτα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Βαμβάκι - Ασθένειες και παράσιτα
Φυτοπροστασία
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)