Πολύ λίγα οπωροφόρα είδη έχουν επεκταθεί τόσο γρήγορα και προσαρμοστεί σε τόσα πολλά κλιματικά περιβάλλοντα όσον η ροδακινιά. Η δημοτικότητα της ροδακινιάς και της μεταλλαγής της, της νεκταρινιάς ή μηλοροδακινιάς, συνδέεται στενά με την ποιότητα των καρπών τους και την ευρεία χρησιμοποίησή τους στην παραγωγή ζαχαρόπηκτων και κονσερβοποιημένων προϊόντων.
Η ροδακινιά είναι βασικό δένδρο της εύκρατης ζώνης. Τα πιο σημαντικά κέντρα παραγωγής ροδάκινων εκτείνονται μεταξύ 30ο και 40ο βόρειου και νότιου πλάτους. Σε μεγαλύτερα πλάτη οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα και οι ανοιξιάτικοι παγετοί είναι οι συνήθεις περιοριστικοί παράγοντες. Ο ανθοφόρος οφθαλμός της ροδακινιάς είναι ανθεκτικός μέχρι περίπου τους -23ο C έως -26ο C.
Η ανωτέρα ποιότητα ροδάκινων επιτυγχάνεται σε περιοχές όπου οι καλοκαιρινές θερμοκρασίες είναι ζεστές έως πάρα πολύ ζεστές. Πολλές ποικιλίες γίνονται πιο στυφές, όταν καλλιεργούνται σε δροσερές καλοκαιρινές θερμοκρασίες.
Η ροδακινιά κατάγεται από την Κίνα κατά τον Meyer το 1917, ενώ η νεκταρινιά, κατά τον Meyer το 1917 από δυτικότερες περιοχές όπως το Κινέζικο Τουρκεστάν και το Τουρκεστάν.
Ρ > Ροδακινιά
Φ > Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Φρούτα - Ασθένειες και επιβλαβή έντομα
Ροδακινιά
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)