Κυριότεροι εχθροί του ρεβιθιού στην Ελλάδα

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2013 (EL)
Κυριότεροι εχθροί του ρεβιθιού στην Ελλάδα

Γκέλτσου, Ευανθία

Η καλλιέργεια του ρεβιθιού στη Ελλάδα σήμερα είναι πολύ περιορισμένη, όπως και όλων των άλλων, οσπρίων. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια επέκτασης της καλλιέργειας, λόγω της δημιουργίας ποικιλιών (κυρίως μικρόσπερμων) που παρουσιάζουν αντοχή στις ασθένειες, που μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο και να δώσουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την ανοιξιάτικη σπορά. Με την αύξηση των αποδόσεων, καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα η χρησιμοποίηση του ρεβιθιού στα σιτηρέσια των ζώων σε αντικατάσταση άλλων εισαγόμενων πρωτεϊνούχων σπόρων, όπως π.χ. της σόγιας. Σήμερα το ρεβίθι καλλιεργείται σε πολλές χώρες, όπως είναι : Ινδία, Τουρκία, Πακιστάν, Μεξικό, Ιράν, Αιθιοπία, Αυστραλία κ.τ.λ. Το ρεβίθι καταναλώνεται ως ξηρός καρπός ή όσπριο ή ως πράσινο λαχανικό. Οι αποδόσεις του ρεβιθιού παγκοσμίως καθώς και στη χώρα μας, είναι πολύ μικρότερες από την δυναμικότητα του φυτού και επίσης ιδιαίτερα ασταθείς από χρονιά σε χρονιά, λόγω πολλών παραγόντων ( συνθήκες περιβάλλοντος, ασθένειες, έντομα κ.τ.λ. ).

Thesis
NonPeerReviewed

Φυτά - Ασθένειες
Έντομα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

Ελληνική γλώσσα

2013


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.