δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Η καλλιέργεια του ρεβιθιού στη Ελλάδα σήμερα είναι πολύ περιορισμένη, όπως και όλων των άλλων, οσπρίων. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια επέκτασης της καλλιέργειας, λόγω της δημιουργίας ποικιλιών (κυρίως μικρόσπερμων) που παρουσιάζουν αντοχή στις ασθένειες, που μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο και να δώσουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την ανοιξιάτικη σπορά. Με την αύξηση των αποδόσεων, καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα η χρησιμοποίηση του ρεβιθιού στα σιτηρέσια των ζώων σε αντικατάσταση άλλων εισαγόμενων πρωτεϊνούχων σπόρων, όπως π.χ. της σόγιας. Σήμερα το ρεβίθι καλλιεργείται σε πολλές χώρες, όπως είναι : Ινδία, Τουρκία, Πακιστάν, Μεξικό, Ιράν, Αιθιοπία, Αυστραλία κ.τ.λ. Το ρεβίθι καταναλώνεται ως ξηρός καρπός ή όσπριο ή ως πράσινο λαχανικό. Οι αποδόσεις του ρεβιθιού παγκοσμίως καθώς και στη χώρα μας, είναι πολύ μικρότερες από την δυναμικότητα του φυτού και επίσης ιδιαίτερα ασταθείς από χρονιά σε χρονιά, λόγω πολλών παραγόντων ( συνθήκες περιβάλλοντος, ασθένειες, έντομα κ.τ.λ. ).
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.