Κυριότεροι εχθροί του ρεβιθιού στην Ελλάδα

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Κυριότεροι εχθροί του ρεβιθιού στην Ελλάδα

Γκέλτσου, Ευανθία

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2013

2013


Η καλλιέργεια του ρεβιθιού στη Ελλάδα σήμερα είναι πολύ περιορισμένη, όπως και όλων των άλλων, οσπρίων. Υπάρχουν όμως πολλά περιθώρια επέκτασης της καλλιέργειας, λόγω της δημιουργίας ποικιλιών (κυρίως μικρόσπερμων) που παρουσιάζουν αντοχή στις ασθένειες, που μπορούν να σπαρθούν το φθινόπωρο και να δώσουν πολύ μεγαλύτερες αποδόσεις σε σχέση με την ανοιξιάτικη σπορά. Με την αύξηση των αποδόσεων, καθίσταται οικονομικά συμφέρουσα η χρησιμοποίηση του ρεβιθιού στα σιτηρέσια των ζώων σε αντικατάσταση άλλων εισαγόμενων πρωτεϊνούχων σπόρων, όπως π.χ. της σόγιας. Σήμερα το ρεβίθι καλλιεργείται σε πολλές χώρες, όπως είναι : Ινδία, Τουρκία, Πακιστάν, Μεξικό, Ιράν, Αιθιοπία, Αυστραλία κ.τ.λ. Το ρεβίθι καταναλώνεται ως ξηρός καρπός ή όσπριο ή ως πράσινο λαχανικό. Οι αποδόσεις του ρεβιθιού παγκοσμίως καθώς και στη χώρα μας, είναι πολύ μικρότερες από την δυναμικότητα του φυτού και επίσης ιδιαίτερα ασταθείς από χρονιά σε χρονιά, λόγω πολλών παραγόντων ( συνθήκες περιβάλλοντος, ασθένειες, έντομα κ.τ.λ. ).

Ε > Έντομα
Φ > Φυτά - Ασθένειες

Φυτά - Ασθένειες
Έντομα

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)