Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η κατασκευή και παρουσίαση ενός προσομοιωτή ανοξείδωτου βραστήρα με μέσο θέρμανσης, ηλεκτρική αντίσταση, με στόχο την επίδειξη του τρόπου βρασμού-παστερίωσης που εφαρμόζεται στις βιομηχανίες τροφίμων. Επιπλέον, ιδιαίτερη αναφορά στην συγκεκριμένη εργασία γίνεται και στη ιστορική εξέλιξη διάφορων μοντέλων και τρόπων βρασμού. Πιο συγκεκριμένα, παρουσιάζονται οι πιο γνωστές διεργασίες αλλαγής φάσης στην επιφάνεια του υγρού και του στερεού, καθώς και στη δομή της ύλης αυτών, και γίνεται εμβάθυνση στη μεταφορά θερμότητας στην ύλη.
Επιπλέον, γίνεται περιγραφή μιας ακολουθίας σχεδιασμού ενός μοντέλου βραστήρα σε τρισδιάστατο σχέδιο αρχικά και έπειτα στη μετάβασή του σε δυσδιάστατο, που αποτελείται από ένα σύνολο επιμέρους εξαρτημάτων, μέχρι την παραγωγή του πρωτότυπου μοντέλου της κατασκευαστικής μελέτης.