Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει σαν βασικό θέμα ανάπτυξης την περιγραφή του δορυφορικού συστήματος πλοήγησης Galileo καθώς και την συγκριτική μελέτη με τα ήδη υπάρχοντα συστήματα πλοήγησης GPS (Αμερική), GLONASS (Ρωσία), COMPASS (ΚΙΝΑ). Αναλύει κυρίως θέματα όπως την ιστορική εξέλιξη των συστημάτων στον χρόνο, τις διαδικασίες 'γέννησης1 των προγραμμάτων, τις συνεργασίες που κατάφεραν να επισυνάψουν, τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και κάποια πολιτικά συμφέροντα και τέλος ορισμένες ενδεικτικές εφαρμογές των συστημάτων αυτών στην ζωή μας.
Στο πρώτο κεφάλαιο αναλύεται το υπ' ανάπτυξη ανταγωνιστικό σύστημα πλοήγησης της Ευρωπαϊκής κοινότητας που αναμένεται να είναι το ποιο πρωτοποριακό σύστημα από όλα, το Galileo. Το κεφάλαιο τελειώνει με την αναφορά κάποιων από τις εφαρμογές που μπορεί να έχει το Galileo αλλά και κάποιες ήδη υπάρχουσες από τα σημερινά δορυφορικά συστήματα οι οποίες διευκόλυναν ανθρώπινες δραστηριότητες και εγγυήθηκαν, στο βαθμό που επιτρέπει το σύστημα, την ασφάλεια και την πρόληψη ατυχημάτων.
Τέλος, στο δεύτερο κεφάλαιο, η εργασία κλείνει με μια συγκριτική μελέτη των δύο συστημάτων GPS-GALILEO με στόχο να αποτυπώσει διαφορές σε διοικητικό, πολιτικό, οικονομικό, τεχνικό επίπεδο. Επίσης γίνεται και σύγκριση των ανερχόμενων συστημάτων GLONASS προερχόμενο από την Ρωσία και του Compass από την Κίνα.