Μεταβολισμός πρωτεϊνών και ανάγκες χοιρομητέρων σε πρωτεΐνες και αμινοξέα κατά τις φάσεις της κυοφορίας, της γαλουχίας και της ξηράς περιόδου

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2007 (EL)
Μεταβολισμός πρωτεϊνών και ανάγκες χοιρομητέρων σε πρωτεΐνες και αμινοξέα κατά τις φάσεις της κυοφορίας, της γαλουχίας και της ξηράς περιόδου

Νταλιάνης, Ευάγγελος
Ρίκος, Κωνσταντίνος

Ο ρόλος των πρωτεϊνών στην διατροφή των χοίρων είναι πολύ σημαντικός γιατί επηρεάζει σχεδόν όλες τις λειτουργίες του σώματος. Το απλούστερο δομικό συστατικό των πρωτεϊνών είναι τα αμινοξέα. Τα αμινοξέα χωρίζονται σε απαραίτητα και μη απαραίτητα αμινοξέα. Το πιο σημαντικό από τα απαραίτητα αμινοξέα στους χοίρους, το οποίο αποτελεί και περιοριστικό αμινοξύ στη διατροφή του είναι η λυσίνη και η περιεκτικότητά της στην ιδανική πρωτεΐνη είναι 7g ανά 100g ολικής πρωτεΐνης. Κατά τη διάρκεια της κυοφορίας των χοιρομητέρων το 12% της συνολικής αύξησης βάρους τους αντιστοιχεί σε πρωτεΐνη. Έτσι, η συνολική εναπόθεση πρωτεΐνης είναι 2-2,5 kg και η μέση ημερήσια εναπόθεση τις 30 τελευταίες μέρες της κυοφορίας είναι γύρω στα 65g. Όσο αφορά στις ανάγκες των εγκύων χοιρομητέρων σε πρωτεΐνη, τις πρώτες 80 μέρες είναι 73g, ενώ για τις τελευταίες 30 είναι 125g. Το γάλα των χοιρομητέρων περιέχει περίπου 6% πρωτεΐνη. Έτσι μια παραγωγή γάλακτος 5 με 7 κιλά την ημέρα, αντιστοιχεί σε μια ημερήσια έκκριση πρωτεΐνης 300 με 420 g. Σχετικά με τις ανάγκες των χοιρομητέρων κατά τη γαλουχία, υποθέτοντας ότι ο συντελεστής πεπτικότητας της χορηγούμενης πρωτεΐνης στη τροφή είναι 70%, τότε η περιεκτικότητα του σιτηρεσίου σε ολικές πρωτεΐνες πρέπει να είναι 835 g. Τέλος, όσο αφορά στο διάστημα απογαλακτισμού και οχείας, αυξανόμενης της περιεκτικότητας της τροφής σε πρωτεΐνη και λυσίνη, μειώνεται το διάστημα εμφάνισης του οίστρου.

Thesis
NonPeerReviewed

Χοιροτροφία
Ζωική αναπαραγωγή

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2007


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.