Η παρούσα εργασία ασχολείται με την ασφάλεια τροφίμων, μέσω της παρουσίασης της Ανάλυσης Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου-HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) στη βιομηχανία τροφίμων.
Αρχικά παρουσιάζεται μια ανασκόπηση της ιστορίας και της αναγκαιότητας εισαγωγής του συστήματος. Στη συνέχεια, γίνεται εκτενής αναφορά στις διάφορες κατηγορίες κινδύνων που συναντώνται στα τρόφιμα και επιπλέον γίνεται αναφορά και σε άλλα συστήματα, όπως η Ορθή Βιομηχανική Πρακτική (Good Manufacturing Practice-GMP) και η Ολική Ποιότητα, που είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του HACCP. Παρακάτω περιγράφονται και αναλύονται οι επτά αρχές του συστήματος και η μεθοδολογία ανάπτυξης ενός σχεδίου HACCP από μια βιομηχανία τροφίμων. Επιπλέον παρουσιάζεται ένα παράδειγμα εφαρμογής του HACCP στην Βιομηχανία Τροφίμων ΑΦΟΙ Α. ΠΙΤΕΝΗ ΑΒΕΕ, όπου για καθαρά οργανωτικούς λόγους, έχουν επιλεγεί αντιπροσωπευτικά τμήματα από τις τηρούμενες διαδικασίες και αρχεία. Στο τέλος παρατίθενται δύο παραρτήματα με έτοιμες φόρμες για εφαρμογή και έντυπα που είναι απαραίτητο να τηρούνται για την αποτελεσματική χρήση του συστήματος, ώστε ο αναγνώστης της πτυχιακής εργασίας να αποκομίσει μία ολοκληρωμένη εικόνα της διαδικασίας εγκατάστασης ενός συστήματος HACCP.