Στην παρούσα εργασία αναλύονται τα πρότυπα της σειράς ISO. Αρχικά αναφέρεται η έννοια της ποιότητας και η σημασία της τόσο για την επιχείρηση όσο και για τον πελάτη. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στη Διοίκηση Ολικής Ποιότητας, η οποία θα πρέπει να αποτελεί τον απώτερο και μόνιμο στόχο των επιχειρήσεων. Κατόπιν το ενδιαφέρον της εργασίας εστιάζεται στη διασφάλιση της ποιότητας και στα πρότυπα της σειράς ISO 9000. Αναλύονται τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα. Γίνεται αναφορά για την εφαρμογή του προτύπου στον τομέα των τροφίμων και τέλος οι προδιαγραφές του ISO και ο σκοπός τους. Στη συνέχεια αναφέρονται τα συστήματα περιβαλλοντικής διαχείρισης και η ανάγκη ανάπτυξης τους. Στο τελευταίο μέρος της εργασίας περιγράφεται η ελληνική πραγματικότητα και οι πρακτικές διαχείρισης ποιότητας των επιχειρήσεων. Η εργασία θα εξετάσει την περίπτωση δύο επιχειρήσεων της ELDON'S LTD και της ΕΛΑΪΣ.