Ο σύγχρονος αστικός – καταναλωτικός χαρακτήρας του συνεχώς αυξανόμενου πληθυσμού της γης επιβάλλει την αύξηση της παραγωγής των τροφίμων και της ποιότητας αυτών. Σε αυτή την επιταγή της εποχής η Γενετική Βελτίωση προβάλλει σημαντικό εφόδιο για τον άνθρωπο.
Η γνώση πάνω στη γενετική, που διευρύνεται συνεχώς, πλαισιώνει τη Γενετική Βελτίωση με πλήθος μεθόδων και τεχνικών. Αρκεί να χρησιμοποιούνται με την απαιτούμενη σοβαρότητα ώστε τα αποτελέσματα να εκπληρούν τους στόχους.
Σήμερα, αν και έχει γίνει πρόοδος σε σύγκριση με το παρελθόν, ακόμα δεν έχει η χώρα μας φτάσει στο επίπεδο αναπτυγμένων κτηνοτροφικά κρατών, όσον αφορά την άσκηση γενετικής βελτίωσης. Οι έλεγχοι ενεργούνται σε μικρή κλίμακα και είναι ελλιπείς.
Ωστόσο, με την εφαρμογή προγραμμάτων υπό την αιγίδα της Ε.Ε. και την ένταξη σε αυτά αρκετών κτηνοτρόφων, διατυπώνεται κάποια αισιοδοξία. Θα είναι καλύτερη μάλιστα η κατάσταση αν ορισμένα προβλήματα απαλειφθούν και άρουν έτσι την αμφισβήτηση του απλού παραγωγού προς τις βελτιωτικές διαδικασίες.
Πρέπει να διατυπωθούν συγκεκριμένα μοντέλα με στόχους που θα απορρέουν με ανάλυση των οικονομικών και κοινωνικών δεδομένων, τόσο σε εθνικό όσο και σε τοπικό επίπεδο. Τα αποτελέσματα έτσι θα είναι πιο άμεσα και πιο αποδοτικά.
Σε αυτό το πλαίσιο προτάθηκαν τρία βελτιωτικά σχήματα του προβάτου της φυλής Λέσβου και κατατέθηκαν προτάσεις για τη βελτίωση στη δομή και στην οργάνωση της Γενετικής Βελτίωσης στην Ελλάδα.