δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Τα τελευταία χρόνια αυξήθηκε το ενδιαφέρον για τη χρήση των βιοκαυσίμων ώστε να επιλυθούν ενεργειακά, περιβαλλοντικά, οικονομικά αλλά και κοινωνικά προβλήματα. Ένα από τα βασικότερα βιοκαύσιμα είναι το βιοντίζελ, που χρησιμοποιείται είτε αυτούσιο είτε σε μίγμα με συμβατικό πετρέλαιο και ελαττώνει τους ρύπους των καυσαερίων.
Μια βασική ενεργειακή καλλιέργεια που χρησιμοποιείται για την παραγωγή βιοντίζελ και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον είναι αυτή της ελαιοκράμβης. Από το 1998, είναι η δεύτερη σε έκταση καλλιέργεια για παραγωγή ελαίου στον κόσμο. Για να θεωρηθεί το τελικό προϊόν κατάλληλο για να χρησιμοποιηθεί για παραγωγή βιοντίζελ ακολουθούνται συγκεκριμένες καλλιεργητικές πρακτικές και αρχές διαχείρισης όσον αναφορά την εποχή σποράς, την λίπανση, την ωρίμανση και τον αλωνισμό. Από την στιγμή που ο σπόρος της ελαιοκράμβης συλλέγεται και φτάνει σε μια εργοστασιακή μονάδα, αποθηκεύεται σε σιλό μέχρι να χρησιμοποιηθεί.
Για να παραχθεί βιοντίζελ από το σπόρο της ελαιοκράμβης ακολουθούνται κάποια στάδια επεξεργασίας. Αρχικά στο πρώτο στάδιο ο σπόρος εισέρχεται στην μονάδα του σπορελαιουργείου, όπου από εκεί, μετά από επεξεργασία διαχωρίζεται η ποσότητα λαδιού που υπάρχει στον σπόρο και το υπόλοιπο στερεό κομμάτι (πίτα) που μένει χρησιμοποιείται για ζωοτροφή. Το ακατέργαστο λάδι αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Στην συνέχεια στο δεύτερο στάδιο το ακατέργαστο λάδι πηγαίνει στην μονάδα της ραφιναρίας και σε ανάμειξη με χημικά επεξεργάζεται, παράγεται το ραφιναρισμένο λάδι και αποθηκεύεται σε δεξαμενές. Σε τρίτο στάδιο το ραφιναρισμένο λαδί εισέρχεται στην μονάδα παραγωγής βιοντίζελ. Μαζί με χημικά αντιδραστήρια που προστίθενται, όπως η μεθανόλη, και ο καταλύτης επεξεργάζονται και καταλήγουν στην παραγωγή του τελικού προϊόντος του βιοντίζελ.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.