Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο
2012 (EL)
Ο ρόλος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στα δημοσιονομικά μεγέθη των κρατών

Βενέτη, Μαρία-Βασιλική

Οι πρόσφατες οικονομικές συνθήκες και αλλαγές έχουν γεννήσει πολλές απορίες για το ποιος πραγματικά είναι αυτός ο οργανισμός, ο οποίος «παρεμβαίνει» στη διακυβέρνηση χωρών που ζητούν οικονομική βοήθεια και βρίσκονται σε κρίση. Ο λόγος για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο μετά τη κρίση του 2008 έχει κληθεί να προσφέρει τους πόρους του σε πολλές χώρες-μέλη του και μάλιστα σε χώρες όπως η Ισλανδία και η Ελλάδα, κάτι που κανένας ίσως δεν θα μπορούσε να προβλέψει μερικά χρόνια πριν. Έτσι, αποφάσισα να ασχοληθώ με αυτό το θέμα, παραθέτοντας τα βασικά στοιχεία που σχετίζονται με τον οργανισμό και τη λειτουργία του. Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί στο γεγονός ότι, παρά το γεγονός ότι το Ταμείο υπόσχεται βελτίωση της οικονομικής κατάστασης στις χώρες που βοηθάει, παρόλα αυτά, πολλές είναι οι επικρίσεις που δέχεται τόσο για τον τρόπο λειτουργίας του, τη διαφάνεια στις εργασίες του και τις επεμβάσεις του σε συγκεκριμένες χώρες όσο και για την επιρροή των ΗΠΑ στον οργανισμό. Πάνω στο θέμα της αποτελεσματικότητας των μέτρων του Ταμείου, έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές εμπειρικές μελέτες- χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους-τόσο παλιότερα όσο και πιο πρόσφατα, οι οποίες συχνά καταλήγουν σε διφορούμενα αποτελέσματα σχετικά με το αν τα μέτρα του Ταμείου είναι ή όχι αποτελεσματικά.

Thesis
NonPeerReviewed

Διεθνές Νομισματικό Ταμείο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2012


cc_by_nc_nd*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.