Μελέτη πρωτοκόλλων Wi-Fi και WiMax με χρήση του προσομοιωτή NS-2

Μελέτη πρωτοκόλλων Wi-Fi και WiMax με χρήση του προσομοιωτή NS-2

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Μελέτη πρωτοκόλλων Wi-Fi και WiMax με χρήση του προσομοιωτή NS-2

Κωστίκας, Τόλης

Thesis
NonPeerReviewed

2012


Στην παρούσα διπλωματική εργασία θα ασχοληθώ με τα πρωτόκολλα WiFi και WiMax. Που στις μέρες μας κατέχουν το μερίδιο του λέοντος όσο αφορά την ασύρματη επικοινωνία. Θα αναλύσω τα πρωτόκολλα αυτά και θα βγάλω τα συμπεράσματα μου, με τη βοήθεια του προσομοιωτή NS-2. Θα δημιουργήσω ασύρματα δίκτυα με αυτά τα πρωτόκολλα και θα τα αναλύσω. Έτσι ώστε να βγάλω τα συμπεράσματα όσο αφορά το WiFi και το WiMax. Ουσιαστικά το WiMAX είναι η εξέλιξη του WiFi. Τα χαρακτηριστικά του είναι ότι καλύπτει μεγαλύτερες περιοχές και έχει μεγάλη ταχύτητα. Χαρακτηριστικά το WiFi χρησιμοποιείται με μία εμβέλεια που καλύπτει ένα κτήριο ή μία μικρή περιοχή, ενώ το WiMAX έχει σχεδιαστεί να καλύπτει ολόκληρη μία πόλη με ταχύτητες που συγκρίνονται με τις τεχνολογίες των ενσύρματων δικτύων. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας θα ασχοληθώ με την έννοια της ευρυζωνικότητας. Γιατί είναι τόσο σημαντική στη σημερινή εποχή και τη κερδίζουμε εντέλει εμείς οι χρήστες που την επιδιώκουμε. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά για τα επιμέρους στοιχεία που αποτελείται ένα δίκτυο υπολογιστών. Ποια είναι τα βασικά στοιχεία που το αποτελούν και συντελούν στη σωστή και αδιάλειπτη λειτουργία του. Γιατί χωρίς ένα σωστό και ασφαλές δίκτυο δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε πράξη την έννοια της ευρυζωνικότητας. Στο δεύτερο κεφάλαιο θα ασχοληθώ με το πρωτόκολλο WiFi. Θα αναλύσω το πρωτόκολλο αυτό με αποτέλεσμα να μάθουμε από τι αποτελείται, το πως λειτουργεί. Είναι το δημοφιλέστερο πρωτόκολλο ασύρματης δικτύωσης που εξαπλώθηκε ταχύτατα και έχει μία θέση σ' όλους σχεδόν στους υπολογιστές μας. Όπως και μια έκδοση του που ακούει στο όνομα Ad hoc δίκτυο ειδικού σκοπού. Στο τρίτο κεφάλαιο θα ασχοληθώ με το WiMAX. Μία σύγχρονη και εξελίξιμη τεχνολογία που προσπαθεί να σταθεί και να βρει τη θέση του στον σύγχρονο κόσμο της τεχνολογίας που ζούμε. Στην ανάλυση που θα γίνει, σκοπό θα έχει να καταλάβουμε καλύτερα τη είναι το WiMAX και πως λειτουργεί. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά του, που το κάνουν ιδιαίτερο και ποιές είναι οι αδυναμίες του. Στο τέταρτο και πέμπτο κεφάλαιο θα γίνει η σύγκριση των δυο αυτόν πρωτοκόλλων και των τριών αυτόν δικτύων. Με αποτέλεσμα να μάθουμε για αυτά και κυρίως για το WiMAX. Πού είναι μία καινούργια τεχνολογία που δεν ξέρουμε ακόμη πολλά πράγματα για αυτήν. Η σύγκριση θα μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και να καταλάβουμε το WiMAX. Ποιά είναι τα χαρακτηριστικά που θα το κάνουν να ξεχωρίσει για να μας είναι χρήσιμο και λειτουργικό. Στο έκτο και τελευταίο κεφάλαιο θα γίνει αναφορά στο εργαστηριακό κομμάτι της εργασία. Δηλαδή στα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν για να προκόψουν ορισμένα από τα αποτελέσματα, που θα παρουσιαστούν στο τέταρτο κεφάλαιο. Αναφέρομαι στο λειτουργικό σύστημα και τα προγράμματα που χρησιμοποιήθηκαν στην παρούσα διπλωματική όπως ο προσομοιωτής ns-2. Τέλος υπάρχει το παράρτημα, που αναφέρονται οι κώδικες σε γλώσσα TCL και awk που χρησιμοποιήθηκαν στις προσομοιώσεις.

Ασύρματα τοπικά δίκτυα - Ασφάλεια
Πρωτόκολλα

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.