Διαχείριση των αλλαγών και των διενέξεων στο περιβάλλον εργασίας: μελέτη περίπτωσης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2011 (EN)
Διαχείριση των αλλαγών και των διενέξεων στο περιβάλλον εργασίας: μελέτη περίπτωσης του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς Α.Ε.

Γαβρίλη, Σταματίνα-Ειρήνη

Η παρούσα έρευνα έχει στόχο τη μελέτη περίπτωσης ενός οργανισμού, στον οποίο επρόκειτο να εφαρμοστούν κάποιες ριζικές αλλαγές που θα άλλαζαν το καθεστώς λειτουργίας του με σημαντικές επιπτώσεις τόσο στη διοίκηση όσο και στο προσωπικό. Η έρευνα έγινε για να διαπιστωθεί η παρουσία ή η απουσία ενός σχεδίου διαχείρισης αλλαγών και σύμφωνα με αυτό να κριθεί η έκβαση της αλλαγής επιτυχής ή όχι. Ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς (Ο.Λ.Π) θα επιχειρούσε παραχώρηση μέρους του κεντρικού λιμένος της χώρας προς εκμετάλλευση σε εταιρία Κινεζικών συμφερόντων. Προκειμένου να εξεταστεί διεξοδικά η περίπτωση του Ο.Λ.Π γίνεται αναφορά σε επιτυχημένα μοντέλα διαχείρισης αλλαγών και κρίσεων και στην αναγκαιότητα της εφαρμογής τους. Ακολουθεί αναλυτική παρουσίαση της περίπτωσης του Ο.Λ.Π., και παρουσιάζονται οι θέσεις της διοίκησης και του προσωπικού μέσω των δελτίων τύπου που έδιναν στη δημοσιότητα. Η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκε για την προσέγγιση του θέματος είναι η συγκριτική ανάλυση και βασίστηκε σε αρχειακό υλικό από τον ίδιο τον οργανισμό και τον τύπο καθώς και σε συλλογή στοιχείων από το διαδίκτυο. Τα συμπεράσματα της έρευνας απορρέουν από τη σύγκριση των μοντέλων διαχείρισης της αλλαγής και διενέξεων που αναλύονται στα πρώτα κεφάλαια με τη μέθοδο προσαρμογής στις αλλαγές που εφαρμόστηκε από τον οργανισμό και γίνεται αναφορά στους τρόπους που ακολούθησαν Διοίκηση και εργαζόμενοι για να πετύχουν τους στόχους τους. Στην πράξη δεν υπήρξε κανένα σχέδιο διαχείρισης αλλαγών και οι λάθος χειρισμοί της Διοίκησης οδήγησαν τους εργαζομένους σε απεργιακές κινητοποιήσεις. Στη συνέχεια απουσίασε από τη Διοίκηση και ένα σχέδιο αντιμετώπισης κρίσεων ή ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης. Αυτή η αδυναμία της Διοίκησης είχε σαν αποτέλεσμα οι αντιδράσεις που προκλήθηκαν να δημιουργήσουν ένταση και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομική ευημερία και την εταιρική εικόνα του οργανισμού. Ο μη συντονισμένος χειρισμός της κατάστασης συνετέλεσε στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του εγχειρήματος.

Thesis
NonPeerReviewed

Επιχείρηση και περιβάλλον
Μάνατζμεντ

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2011


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)