Το ελαιόλαδο και η ποιότητα του - αξιολόγηση δειγμάτων αγοράς

RDF 

 
Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας
Αποθετήριο :
@νάκτησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο



Σημασιολογικός εμπλουτισμός/ομογενοποίηση από το EKT

2013 (EL)
Το ελαιόλαδο και η ποιότητα του - αξιολόγηση δειγμάτων αγοράς

Νικολαϊδου, Χαρά

Το ελαιόδεντρο, που καλλιεργείται από τα πανάρχαια χρόνια, κυρίως στις χώρες γύρω από τη λεκάνη της Μεσογείου, πρόσφερε και προσφέρει ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και έχει συνδεθεί με τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν σε αυτές. Η καλλιέργεια της ελιάς, στη χώρα μας, έχει ιδιαίτερο οικονομικό και κοινωνικό ενδιαφέρον. Χιλιάδες Ελληνικών οικογενειών στηρίζουν την οικονομία τους αποκλειστικά στην ελαιοκαλλιέργεια. Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έλαια, το οποίο καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες χώρες της Μεσογείου. Η υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (πολυφαινόλες, βιταμίνη Ε, και άλλα) το καθιστά ιδιαίτερα υγιεινό και σταθερό έναντι της οξείδωσης. Το ελαιόλαδο, που διακρίνεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες, συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 10 ωφελιμότερα τρόφιμα στον κόσμο. Στην παρούσα πτυχιακή αναλύονται τα βοτανικά γνωρίσματα της ελιάς και η σύσταση του ελαιοκάρπου. Καταγράφονται οι σύγχρονες κατευθύνσεις σε ότι αφορά την επιλογή των ποικιλιών και τις τεχνικές βελτιώσεις. Περιγράφονται οι τεχνικές συγκομιδής και μετασυλλεκτικής μεταχείρισης του ελαιοκάρπου και γίνεται αναφορά στην τεχνολογία παραλαβής του ελαιολάδου από τον ελαιόκαρπο. Παρουσιάζονται ενδελεχώς οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του ελαιολάδου, με λεπτομερή ανάλυση των ποιοτικών κριτηρίων και των κατηγοριών του ελαιολάδου. Αναφορά γίνεται στην οργανοληπτική αξιολόγηση του ελαιολάδου. Αναλύονται οι αλλοιώσεις του ελαιολάδου και των άλλων λιπαρών υλών ενώ ακολουθεί η ανάπτυξη των τεχνικών προσδιορισμού αντοχής των λιπαρών υλών στην οξείδωση και του ελέγχου της ποιότητάς τους. Αναλύονται επίσης οι διαδικασίες της οξείδωσης, των υπεροξειδίων και των σταθερών Κ που έγιναν σε 50 εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα καθώς και τα αποτελέσματα αυτών.

Thesis
NonPeerReviewed

Ελαιουργία και ελαιουργεία
Ποιοτικός έλεγχος
Ελαιόλαδο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2013


cc_by_nc_nd



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.