δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ελλάδας, Ρωσίας και η δημιουργία κέντρου διαμετακόμισης του ρωσικού πετρελαίου στην Ελλάδα
Το ενεργειακό σταυροδρόμι του 21ου αιώνα μεταφέρεται από τη Μέση Ανατολή στην Κασπία Θάλασσα και το ενδιαφέρον όλων στρέφεται στις ποικίλες χερσαίες και θαλάσσιες διεξόδους που προσφέρουν τα ενεργειακά δίκτυα που ήδη υπάρχουν ή θα κατασκευαστούν στο μέλλον και θα περνούν μέσα από τα εδάφη της ΕΕ και το Αιγαίο. Η απελευθέρωση των ενεργειακών αγορών που επήλθε με τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι πολεμικές συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, το κλίμα φόβου που προέρχεται από τις τρομοκρατικές επιθέσεις που συνέβησαν κατά καιρούς σε Ευρώπη και Αμερική, η ανασφάλεια σχετικά με την επίτευξη ενεργειακής επάρκειας που απασχολεί τις βιομηχανικά αναπτυγμένες χώρες της υφηλίου και η μείωση των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη, τροφοδοτούν δυναμικές εξελίξεις στο ήδη ρευστό παγκόσμιο ενεργειακό περιβάλλον. Πρωταγωνιστές των εξελίξεων αυτών οι πλούσιες σε κοιτάσματα παράκτιες χώρες της Κασπίας και οι παραδοσιακοί παραγωγοί πετρελαίου σε χώρες της Αραβίας αλλά και η Ρωσία , οι ΗΠΑ , η Τουρκία και το Ιράν. Δυο είναι οι κύριοι άξονες προς τους οποίους κατευθύνεται ο ανταγωνισμός των χωρών αυτών. Πρώτα και κύρια η παραγωγή και εκμετάλλευση πετρελαίου και σε ένα δεύτερο επίπεδο ο έλεγχος των διόδων μεταφοράς του πετρελαίου από τις χώρες παραγωγής στις χώρες καταναλωτές.
Στο χορό των ανακατατάξεων μπαίνει δυναμικά και η Ελλάδα ως ενεργειακό διαμετακομιστικό κέντρο με δυο αγωγούς μεταφοράς, έναν πετρελαϊκό που θα συνδέει τη Βουλγαρική πόλη Μπουργκάς με την Αλεξανδρούπολη και θα μεταφέρει ρωσικό πετρέλαιο στην ευρωπαϊκή αγορά και έναν αεριαγωγό για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας στην Ιταλία κι από εκεί στις παγκόσμιες αγορές. Η εξέλιξη αυτή ενισχύει τη θέση της χώρας σε διεθνές επίπεδο, αυξάνει το γεωστρατηγικό και γεωοικονομικό της ρόλο και την καθιστά παράγοντα διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης. Ωστόσο δεν είναι λίγες και οι αντιδράσεις, ιδιαίτερα της τοπικής κοινωνίας του Έβρου και των διεθνών περιβαλλοντικών οργανώσεων σχετικά με τους κινδύνους που απορρέουν από ένα τόσο μεγάλο έργο και το διάπλου των υπερδεξαμενόπλοιων στα νερά της Μεσογείου.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.