Αποθήκευση και συντήρηση ακτινίδιων

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2004 (EN)
Αποθήκευση και συντήρηση ακτινίδιων

Χασιώτη, Αθανασία

Η διατριβή αυτή περιλαμβάνει μια αναφορά στις διαδικασίες που ακολουθούν την συγκομιδή του ακτινιδίου και αναλύει τις συνθήκες αποθήκευσης και συντήρησης του. Συγκεκριμένα, αναλύονται τα συστατικά του καρπού ακτινιδιάς, τα κριτήρια ωριμότητας, η αναπνοή του καρπού, η επίδραση αιθυλενίου και άλλων αερίων στη συντήρηση, οι συνθήκες αποθήκευσης, οι πιθανοί κίνδυνοι κατά την αποθήκευση και οι μετασυλλεκτικές φροντίδες. Η ακτινιδιά είναι ένα φυτό που εισήχθηκε στη χώρα μας δοκιμαστικά πριν από 30 χρόνια περίπου και σε σύντομο χρονικό διάστημα γνώρισε μια θεαματική πρόοδο. Ύστερα από την επιτυχημένη εγκατάστασή της στην περιοχή της Πιερίας, εξαπλώθηκε με γοργό ρυθμό σε όλα σχεδόν τα διαμερίσματα της χώρας. Στην Ευρώπη, οι προοπτικές κατανάλωσης των καρπών ακτινιδιάς διαγράφονται ευνοϊκές, ιδιαίτερα στις χώρες της Ε.Ε., όπου το Ελληνικής προέλευσης προϊόν είχε κάνει δυναμική εμφάνιση. Επίσης, στην εσωτερική αγορά η ακτινιδιά καταλαμβάνει μια σημαντική θέση ανάμεσα στα άλλα οπωροφόρα. Δεδομένου όμως πως το μεγαλύτερο ποσοστό παραγωγής το κατέχει η Νέα Ζηλανδία και άλλες χώρες πέρα από τον Ατλαντικό, το μείζον ζήτημα διάθεσης του συγκεκριμένου προϊόντος είναι η σωστή συντήρηση και αποθήκευσή του, έτσι ώστε να φθάνει στους προορισμούς διάθεσης σε υψηλή ποιότητα, τόσο από άποψης εμφάνισης όσο και περιεκτικότητας σε θρεπτικά συστατικά. Το ακτινίδιο είναι καρπός έντονα κλιμακτηριακός, δηλαδή, αναπνέει έντονα και οι συνθήκες διατήρησής του, όσο και ο χρόνος συγκομιδής του, είναι κρίσιμοι παράγοντες για την μετέπειτα ζωή του καρπού. Ο καθορισμός των κατάλληλων συνθηκών έχει γίνει μετά από έρευνες επιστημόνων, αλλά και εμπειρικά από τις ίδιες τις εταιρίες που εμπορεύονται ακτινίδια. Υπάρχουν φυσικά διακυμάνσεις μεταξύ των ιδανικών συνθηκών συντήρησης και αυτό γιατί κατά την μεταφορά ή την μεταποίηση των καρπών απαιτούνται και διαφορετικές συνθήκες για να διατηρηθούν οι τελευταίοι.

Thesis
NonPeerReviewed

Χυμοί φρούτων
Τρόφιμα, Βιομηχανία και εμπόριο των - Ενοποίηση και συγχώνευση
Αγροτικά προϊόντα

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2004


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)