δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Όλες οι αναπτυγμένες χώρες διεξάγουν διαγωνισμούς ανάμεσα στους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Σκοπός των διαγωνισμών είναι να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των μαθητών για τη μελέτη διάφορων μαθημάτων. Στην Ελλάδα ξεκίνησε η προσπάθεια διενέργειας διαγωνισμού για τα μαθηματικά το 1933, από την Ε.Λ.Μ.Ε Αχαϊας για τους μαθητές της Στ’ τάξης των Γυμνασίων του Νομού. Το 1934 οργανώθηκε ο πρώτος Πανελλήνιος Διαγωνισμός στα Μαθηματικά.
Από τότε διοργανώνται κάθε χρονιά Πανελλήνιοι διαγωνισμοί σε διάφορα μαθήματα με διπλό σκοπό. Από τη μια μεριά οι συμμετέχοντες μαθητές ενθαρρύνονται να βελτιώνουν τις γνώσεις τους, την κριτική τους σκέψη και να μαθαίνουν να εργάζονται σε ένα συνεργατικό περιβάλλον με άλλους μαθητές. Ενώ ταυτόχρονα είναι ένας τρόπος για την επιλογή των καλύτερων μαθητών με σκοπό τη δημιουργία ομάδων για συμμετοχή σε διεθνής διαγωνισμούς (Βαλκανιάδες, Ολυμπιάδες).
Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο, δε θα μπορούσε να λείψει και η Πληροφορική. Από τη στιγμή που εντάχθηκε στο εκπαιδευτικό σύστημα, υπήρχαν διάφορες σκέψεις και προσπάθειες για οργάνωση διαγωνισμού Πληροφορικής. Οι προσπάθειες αυτές, τελικά καρποφόρησαν και το 1989 η Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), διοργάνωσε τον πρώτο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Πληροφορικής. Από τότε και κάθε χρόνο διεξάγεται ο συγκεκριμένος διαγωνισμός, ενώ η Ελλάδα συμμετέχει με ομάδες μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε Βαλκανιάδες και Ολυμπιάδες Πληροφορικής με πολύ καλά αποτελέσματα.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.