Παραγωγή και εμπόριο ελαιόλαδου στην Ελλάδα = Olive oil production and trade in Greece

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share




2009 (EN)
Παραγωγή και εμπόριο ελαιόλαδου στην Ελλάδα = Olive oil production and trade in Greece

Γιακουμάκη, Αικατερίνη

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας. Ως τρόφιμο είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, στη περιεκτικότητά του σε πολυφαινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε, ουσίες που εμφανίζουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση. Συγκεκριμένα στο πρώτο κεφάλαιο θα γίνει γενική αναφορά για το ελαιόλαδο, για την καλλιέργεια της ελιάς στην αρχαία Ελλάδα, αλλά και την σημασία της ελαιοκαλλιέργειας. Στο δεύτερο κεφάλαιο, θα αναφερθει ξεχωριστά σε ορισμένους από τους νομούς της Ελλάδας για την παραγωγή και κατανάλωση ελαιολάδου. Στο τρίτο, θα γίνει αναφορά στο αναξιοποίητο ελληνικό παρθένο ελαιόλαδο, για τις εξαγωγές Ελλάδας και των ανταγωνιστριών χωρών. Καθώς και τις εισαγωγές κυριότερων αγορών στις ΗΠΑ, στο Ην. Βασιλείου, στη Γερμανία, Καναδά, Αυστραλία, Γαλλία, Ελβετία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Αυστρία, Σουηδία. Στο τέταρτο κεφάλαιο, θα εξεταστεί αναλυτικά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) όπου είναι ένα σύστημα επιδοτήσεων που πληρώνονται στους αγρότες, για τους στόχους της καθώς και την αναθεώρηση της ΚΑΠ για το ελαιόλαδο. Ύστερα για τις τιμές ελαιολάδου που αντιμετωπίζουν σοβαρή κρίση στην αγορά φέτος.

Thesis
NonPeerReviewed

Εμπόριο - Ελλάδα
Ελιά - Βιολογική καλλιέργεια
Ελαιόλαδο

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2009


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)