Στην παρούσα πτυχιακή εργασία γίνεται μια προσπάθεια να παρουσιασθεί αναλυτικά η διαδικασία της κατάψυξης των τροφίμων, και ειδικότερα δύο λαχανικών, του σπανακιού και του πράσινου ολόκληρου φασολιού, με τη μέθοδο της ταχείας κατάψυξης. Αρχικά γίνεται μια παρουσίαση των στοιχείων βιολογίας και καλλιέργειας του πράσινου φασολιού και του σπανακιού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αναφορά στα βοτανικά χαρακτηριστικά, τις απαιτήσεις σε έδαφος και λίπανση, τον πολλαπλασιασμό, τα κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας και συγκομιδής, καθώς και τη μετασυλλεκτική μεταχείριση του καθενός ξεχωριστά. Ακολούθως, γίνεται περιγραφή της έννοιας της κατάψυξης, δίνοντας έμφαση στις κύριες μεθόδους κατάψυξης των τροφίμων. Επίσης, δίνονται πληροφορίες για την επεξεργασία με ζεμάτισμα πριν την κατάψυξη φρούτων και λαχανικών, παραθέτοντας τους παράγοντες που επηρεάζουν το χρόνο ζεματίσματος. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι μέθοδοι συσκευασίας κατεψυγμένων τροφίμων, καθώς και των συσκευασιών που χρησιμοποιούν οι βιομηχανίες αγροτικών προϊόντων. Τέλος, παρουσιάζονται αναλυτικά τα στάδια παραγωγής κατεψυγμένου σπανακιού και πράσινου φασολιού, και περιγράφονται οι έλεγχοι ποιότητας κατά την παραγωγή των δύο κατεψυγμένων λαχανικών, ξεκινώντας από τον έλεγχο πρώτων υλών μέχρι τους ελέγχους του τελικού προϊόντος