Επεξεργασία, εμπορία και ανταγωνιστικότητα αλίπαστων, καπνιστών και λαδερών ψαριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Α) Ανάλυση του κλάδου Β) Ποσοτική προσέγκιση της εταιρίας "Ξιφίας Α.Ε."

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2001 (EN)
Επεξεργασία, εμπορία και ανταγωνιστικότητα αλίπαστων, καπνιστών και λαδερών ψαριών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, Α) Ανάλυση του κλάδου Β) Ποσοτική προσέγκιση της εταιρίας "Ξιφίας Α.Ε."

Τσεκμέζογλου, Γεώργιος Λ.

Από τη μελέτη του κλάδου μεταποίησης βιομηχανικών αλιευμάτων βγαίνουν πολλά συμπεράσματα τόσο για την πορεία του κλάδου μέχρι σήμερα, όσο και για τις προοπτικές ανάπτυξης στο μέλλον. Η μέχρι τώρα πορεία δείχνει ότι ο κλάδος ταλανίζεται από προβλήματα, που του στερούν τη δυνατότητα ανάπτυξης. Μέσα στα πλαίσια αυτά υπάρχει και ο ανταγωνισμός ο οποίος αποδυναμώνει τις επιχειρήσεις, που δραστηριοποιούνται στον κλάδο. Παρόλα αυτά υπάρχουν και πολλές προοπτικές ανάπτυξης και αυτό γιατί η βιομηχανία τροφίμων στην Ελλάδα είναι και ο πιο δυναμικός κλάδος. Προσαρμοζόμενος δε συνεχώς στις διατάξεις της Ε.Ε. έχει ήδη φθάσει στο ίδιο επίπεδο που λειτουργούν σήμερα οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες τροφίμων. Οι βιομηχανίες επεξεργασίας βιομηχανικών αλιευμάτων που διαθέτουν στην ελληνική και ξένη αγορά προϊόντα άριστης ποιότητας έχουν επίσης μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης ιδιαίτερα για δύο λόγους: Πρώτον το αντικείμενο (ψάρι) που είναι κατ' εξοχήν υγιεινή τροφή και βρίσκεται σε αφθονία στις Ελληνικές θάλασσες και δεύτερον η μοναδική γεύση που έχουν τα ψάρια του Αιγαίου (γαύρος, σαρδέλα, κολιός) που τα κάνει να έχουν πλεονέκτημα έναντι των ψαριών άλλων θαλασσών. Γι' αυτό πρέπει οι ελληνικές βιομηχανίες επεξεργασίας βιομηχανικών αλιευμάτων να έχουν τη συμπαράσταση του κράτους. Είναι από τις λίγες βιομηχανίες που αξιοποιούν τον πλούτο της ελληνικής θάλασσας και παράγουν προϊόντα που σε μεγάλο ποσοστό τους, εξάγονται συμβάλλοντας έτσι θετικά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Thesis
NonPeerReviewed

Αλιεία
Τροφή, Βιομηχανία και εμπόριο
Διεθνές εμπόριο
Ψάρια

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2001


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)