Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Η κατασκευή του Έλληνα από τους Τούρκους δημοσιογράφους και η πρόσληψη του Τούρκου από τους Έλληνες θεατές, σύμφωνα με τους σχολιασμούς των εφημερίδων.

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share
2006 (EN)
Τουρκικές τηλεοπτικές σειρές στην ελληνική τηλεόραση. Η κατασκευή του Έλληνα από τους Τούρκους δημοσιογράφους και η πρόσληψη του Τούρκου από τους Έλληνες θεατές, σύμφωνα με τους σχολιασμούς των εφημερίδων.

Οικονόμου, Δανάη

Στην έρευνα που συντελέστηκε μελετήθηκαν και αναλύθηκαν τόσο η δημιουργία της εικόνας του Έλληνα όσο και η πρόσληψη της εικόνας του Τούρκου στα πλαίσια μιας συγκεκριμένης τουρκικής τηλεοπτικής σειράς. Όλο αυτό κάτω από το πρίσμα ενός θεωρητικού πλαισίου που αφορά την δημιουργία εθνικών στερεοτύπων μέσα από τα σχολικά βιβλία Τουρκίας και Ελλάδας. Το αποτέλεσμα λοιπόν έχει δύο βασικές δυναμικές. Η πρώτη έχει να κάνει με το κατά πόσο τελικά υπάρχουν προσπάθειες, εκούσιες ή ακούσιες, δημιουργίας εθνικών στερεοτύπων μέσα από την εκπαίδευση, ένα ζήτημα που είδαμε να πιστοποιείται μέσα από την ανάλυση του θεωρητικού πλαισίου και η δεύτερη με το πόσο αυτά εμφανίζονται στο συγκεκριμένο θέμα. Θα μπορούσαμε λοιπόν να πούμε πως τα εθνικά στερεότυπα βρίσκονται στη συνείδηση των ανθρώπων και των δύο χωρών και ειδικότερα, μέσα από το θέμα που μελετήθηκε, αυτό παρατηρείται στους ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας. Αυτό συμπεραίνεται αρχικά βάσει του θεωρητικού πλαισίου που μελετήθηκε στην αρχή που θέλει αυτούς τους ανθρώπους να έχουν διδαχτεί την ιστορία με πιο έντονα τα στοιχεία που παρουσιάζουν την αρνητική πλευρά των λαών (αναφορά στα σχολικά βιβλία περιόδων από το 1930 έως και 1978). Οπότε κατά συνέπεια τρέφουν πιο αρνητικά αισθήματα και πιο ακραίες αντιλήψεις. Το ίδιο παρατηρείται και στους ήρωες της σειράς. Οι γονείς είναι αυτοί που φέρουν αντιρρήσεις ενώ οι νέοι και οι συνομήλικοι φίλοι τους παρουσιάζονται από ουδέτεροι έως θετικοί. Ακόμα η άποψη αυτή επισφραγίζεται μέσα από τα ποσοστά της τηλεθέασης που δείχνουν πως οι άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας είναι αυτοί που παρακολουθούν τη σειρά και ειδικότερα οι γυναίκες.

Thesis
NonPeerReviewed

Ψυχαγωγία
Τηλεόραση

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2006-04


cc_by_nc_nd*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)