Χρησιμοποίηση φλοιών σπόρων σουσαμιού στο σιτηρέσιο αμνών μεγάλου βάρους = The use of sesame seed hulls in growing lamb rations

RDF 

 
This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia
Repository :
@naktisis
see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*
share



Semantic enrichment/homogenization by EKT

2014 (EN)
Χρησιμοποίηση φλοιών σπόρων σουσαμιού στο σιτηρέσιο αμνών μεγάλου βάρους = The use of sesame seed hulls in growing lamb rations

Τασκοπούλου, Ευδοξία
Τσιλοφύτη, Βαρβάρα
Μπαντής, Διονύσιος

Η χρησιμοποίηση υποπροϊόντων γεωργικών βιομηχανιών στη διατροφή των αγροτικών ζώων και ιδιαίτερα των μηρυκαστικών, με σκοπό τη μείωση του κόστους παραγωγής, τον περιορισμό της ρύπανσης του περιβάλλοντος και την εξομάλυνση του ισοζυγίου εισαγωγών - εξαγωγών αποτελεί μια συνηθισμένη πρακτική για τους κτηνοτρόφους της χώρας μας. Το πεπτικό σύστημα των μηρυκαστικών, με τη βοήθεια των μικροοργανισμών της μεγάλης κοιλίας έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τα υποπροϊόντα των γεωργικών βιομηχανιών, των οποίων η περιεκτικότητα σε ινώδεις ουσίες είναι στις περισσότερες περιπτώσεις σχετικά υψηλή. Οι σπόροι του σουσαμιού χρησιμοποιούνται κυρίως για την παραγωγή ελαίου, αλλά και για την παραγωγή ταχινιού και ζωοτροφών Από τη χημική σύνθεση των σπόρων σουσαμιού φαίνεται ότι πρόκειται για μια σημαντική πηγή ελαίου (44-58%), πρωτεΐνης (18-25%), υδατανθράκων (περίπου 13,5%) και τέφρας (5%), εξαιτίας της περιεκτικότητας του σε αντιοξειδωτικές ουσίες Οι φλοιοί σπόρων σουσαμιού, αποτελούν σε βάρος το 12% περίπου του συνολικού βάρους των σπόρων που επεξεργάζονται βιομηχανικά για την παραγωγή των προϊόντων σουσαμιού και περιέχουν πέραν των φλοιών και μικρού μεγέθους και βάρους σπόρους σουσαμιού, οι οποίοι διαφεύγουν της βιομηχανικής επεξεργασίας. Με δεδομένο ότι οι πληροφορίες σχετικά με τη χρησιμοποίηση των φλοιών σπόρων σουσαμιού στη διατροφή των μηρυκαστικών και ειδικά στη διατροφή των αρνιών είναι περιορισμένες, ο σκοπός της παρούσης εργασίας ήταν να προσδιορίσει τις δυνατότητες χρησιμοποίησης του συγκεκριμένου υποπροϊόντος στη διατροφή των αμνών μεγάλου σωματικού βάρους και τις ενδεχόμενες επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η χρησιμοποίηση αυτή στα παραγωγικά χαρακτηριστικά και σε ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρέατος.

Thesis
NonPeerReviewed

Πρόβατα
Ζωοτροφές

Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας (EL)
TEI of West Macedonia (EN)

2014


cc_by_nc_nd



*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)