Περιβαλλοντική κρίση: αιτίες και συνέπειες

Περιβαλλοντική κρίση: αιτίες και συνέπειες

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Περιβαλλοντική κρίση: αιτίες και συνέπειες

Γκόγκου, Αγγελική

Thesis
NonPeerReviewed

2010-10


Το πρόβλημα της υποβάθμισης και καταστροφής του περιβάλλοντος δεν είναι νέο, ποτέ όμως δεν είχε πάρει τη διάσταση που έχει σήμερα. Ολόκληρος ο πλανήτης μας ρυπαίνεται με τέτοιο ρυθμό που πολλοί αμφιβάλλουν αν θα μπορέσει να διατηρηθεί η ζωή πάνω σε αυτόν' για πολύ μεγάλο διάστημα. Ενεργώντας ιδιοτελώς και κοντόφθαλμα όλοι μας, άλλοι περισσότερο και άλλοι λιγότερο, συμβάλλουμε κάθε μέρα, όλο τον χρόνο, στην ρύπανση και στην εξάντληση φυσικών πόρων. Μέχρι πριν από δυο τρεις δεκαετίες ο περισσότερος κόσμος δεν είχε καταλάβει την επιταχυνόμενη οικολογική καταστροφή που λάβαινε χωρά. Απορροφημένοι από την επιδίωξη της υλικής ευμάρειας οι άνθρωποι σε όλες τις ηπείρους δεν παρατηρούσαν ότι οι θάλασσες τα ποτάμια και οι λίμνες βρόμιζαν ημέρα με την ημέρα, ο αέρας που ανέπνεαν γινόταν πιο βαρύς και αποπνικτικός, ενώ έπαιρνε ασυνήθιστες αποχρώσεις, η ύπαιθρος γέμιζε σκουπίδια η αλλά άχρηστα αντικείμενα που οι ιδιοκτήτες τους είχαν απορρίψει γιατί τους ήταν πιο εύκολο, το έδαφος δηλητηριάζεται από τα φυτοφάρμακα, χημικά λιπάσματα και άλλες αφύσικες ουσίες με τις οποίες οι καλλιεργητές προσπαθούν να αυξήσουν την γεωργική απόδοση "βιάζοντας" την φύση, τα πουλιά, τα άγρια ζώα και τα ψάρια που συνεχώς μειώνονται ή εξαφανίζονται. Καθώς η κατάσταση του περιβάλλοντος χειροτερεύει, βιολόγοι και άλλοι οικολόγοι άρχισαν να πατάνε το κουμπί του συναγερμού για να μας προειδοποιήσουν για το κακό που γίνεται στο χώρο μέσα στον όποιο ζούμε και από τους πόρους του εξαρτάται η επιβίωση μας. Ολοένα και περισσότεροι ειδικοί στρέφονται στη μελέτη του προβλήματος της περιβαλλοντικής υποβάθμισης. Η οικολογία άρχισε να έρχεται στο προσκήνιο ως επιστήμη, να προσελκύει άξιους νέους που αποφάσιζαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στους διαφόρους κλάδους της, να τραβάει την προσοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των πολιτικών και να δημιουργούνται οργανώσεις και σωμάτια (π.χ. Greenpeace ) που ενδιαφέρονται να καταπολεμήσουν τα προβλήματα του περιβάλλοντος. Οι λύσεις που μπορούν να δοθούν στο πρόβλημα του περιβάλλοντος είναι πολλές, που μεμονωμένα ο κάθε πολίτης μπορεί να κάνει στην καθημερινότητα του ( π.χ. ανακύκλωση ), αλλά και συλλογικά θα μπορούσαμε μέσα από οργανώσεις να βοηθήσουμε στην καταπολεμήσει του προβλήματος, να είμαστε ενεργοί πολίτες και να στεκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα, βασικό είναι βέβαια να έχουμε κατανόηση το βάθος του προβλήματος, και με την κατάλληλη παιδεία και γνώση να δώσουμε συγκεκριμένες λύσεις-προτάσεις για επίλυση. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει η πολιτεία και οι αρμόδιοι φορείς να σταθούν αρωγοί διπλά στους πολίτες για καλύτερα και γρηγορότερα αποτελέσματα. Κατά περιόδους παρακολουθούμε κινητοποιήσεις απλών πολιτών, αλλά και μεγάλων δημόσιων φορέων που με νομοσχέδια και αποφάσεις προσπαθούν να διαφυλάξουν την τύχη και το μέλλον του περιβάλλοντος.

Περιβάλλον, Προστασία του
Περιβαλλοντικές απόψεις
Κλιματικές αλλαγές

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.