Διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές

Διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Διεθνείς χρηματοοικονομικές αγορές

Τζίτζιος, Γεώργιος Δ.

Thesis
NonPeerReviewed

2017


Μία χρηματοοικονομική αγορά θα μπορούσε να περιγραφεί σαν ένας μηχανισμός που διευκολύνει τους αγοραστές-πωλητές στο να αγοράζουν και να πουλήσουν αντίστοιχα (να συναλλαχτούν), από εμπορεύματα μέχρι τίτλους και συνάλλαγμα. Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με χαμηλό κόστος συναλλαγής και σε τιμές που απεικονίζουν τις πραγματικές αγορές. Στην διάρκεια των πολλών χρόνων λειτουργίας τους οι χρηματοοικονομικές αγορές έχουν εξελιχθεί ριζικά, εισάγοντας συνεχώς νέα και καινοτόμα προϊόντα συμβάλλοντας στην βελτίωση της ρευστότητας των αγορών. Τα δύο κύρια είδη των αγορών αυτών είναι οι γενικές και ειδικευμένες αγορές. Στις μεν πρώτες διαπραγματεύονται αρκετά χρηματοοικονομικά προϊόντα ενώ στις δεύτερες αποκλειστικά ένα. Οι αγορές αυτές έχουν την ικανότητα και μπορούν να διευκολύνουν αρκετές οικονομικές διαδικασίες. Κάποιες από αυτές είναι η άντληση κεφαλαίων, η μεταφορά κινδύνου, και οι διεθνής συναλλαγές. Οι χρηματοοικονομικές αγορές γενικότερα, χρησιμοποιούνται στην πραγματική οικονομία για να φέρουν σε επαφή αυτούς που διαθέτουν κεφάλαια και αυτούς που αναζητούν. Ουσιαστικά αυτός που δανείζεται εκδίδει ένα χρεόγραφο σε διαταγή του δανειστή. Με αυτό υπόσχεται να του επιστρέψει το κεφάλαιο αυτό. Ο δανειστής για το κεφάλαιο που δάνεισε αναμένει επιπλέον από τον οφειλέτη και κάποια αποζημίωση με την μορφή τόκου ή μερίσματος. Θα πρέπει να τονιστεί ότι τα χρεόγραφα αυτά είναι τίτλοι οι όποιοι σε κάθε περίπτωση μπορούν να διαπραγματευτούν ελεύθερα και να αγοραστούν ή να πωληθούν.

Παράγωγα (Χρηματοοικονομική)
Χρηματιστήρια

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.