Στόχος της παρακάτω πτυχιακής εργασίας είναι να δούμε εάν σύμφωνα με τα εκλογικά αποτελέσματα των εθνικών εκλογών κατά τα έτη 2009, 2012 (Μάιος-Ιούνιος) και τις τελευταίες του Ιανουαρίου 2015, υπάρχει κομματική ταύτιση στο Νομό Κιλκίς. Η μέθοδος που ακολουθήσαμε για την διεξαγωγή της έρευνας είναι η ανάλυση περιεχομένου, η συγκριτική ανάλυση και η συνέντευξη.
Κρίνεται χρήσιμο να επεξηγηθούν οι δύο βασικοί όροι οι οποίοι αναφέρονται στον τίτλο της εργασίας. Επομένως ο Campell ορίζει την κομματική ταύτιση ως την προσκόλληση σε ένα κόμμα. Αυτή η διαδικασία βοηθάει τα άτομα να τοποθετούν τον εαυτό τους στο πολιτικό τοπίο. Η κομματική ταύτιση είναι καθαρά θέμα επιλογής, η οποία, ωστόσο κυρίως στην χώρα μας σε μερικές περιπτώσεις έρχεται και ασυνείδητα. Και ο όρος πολιτική συμπεριφορά παραπέμπει στο χώρο της ψυχολογίας και πιο συγκεκριμένα αναπτύχθηκε στις αρχές του αιώνα μας τον συμπεριφορισμό, ο οποίος στην παραδοσιακή του μορφή υποστηρίζει πως αντικείμενο της ψυχολογίας πρέπει να είναι η συμπεριφορά που μπορεί να παρατηρηθεί και να μελετηθεί με επιστημονικές μεθόδους.
Τα κύρια συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν έπειτα από την διεξαγωγή της έρευνας και την μελέτη της βιβλιογραφίας είναι τα ακόλουθα, παρόλο της πολιτική κρίση που διανύει τα τελευταία χρόνια η χώρα μας στις τρεις εκ των τεσσάρων εκλογικών αναμετρήσεων είναι φανερή η κομματική ταύτιση της περιοχής καθώς και των δύο εκλογικών τμημάτων με τη δεξιά παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.