Σύστημα τηλεμετρίας: εφαρμογή στη μελισσοκομία

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Σύστημα τηλεμετρίας: εφαρμογή στη μελισσοκομία

Ασλανίδης, Δημήτριος Χ.

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2018

2018


Σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι η μελέτη και η κατασκευή μιας μελισσοκομικής ζυγαριάς, αποτελούμενης από αισθητήρες, η οποία θα μπορεί να καταγράφει δεδομένα και να μας βοηθά να ελέγχουμε τις συνθήκες μέσα και έξω από μια μελισσοκομική κυψέλη από απόσταση. Το τηλεμετρικό αυτό σύστημα αποτελείται από αισθητήρες θερμοκρασίας, υγρασίας και βάρους οι οποίοι στέλνουν τις μετρήσεις των μεγεθών σε έναν μικροελεγκτή. Χρησιμοποιήσαμε την ευρέως διαδεδομένη και οικονομική υπολογιστική πλατφόρμα μικροελεγκτή Arduino Uno για τη λήψη και την αποστολή των μετρήσεων στο χρήστη. Στο Κεφάλαιο 1 γίνεται μια εισαγωγή στη μελισσοκομία και πιο συγκεκριμένα στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοκόμος και στη χρήση της τεχνολογίας στη σύγχρονη μελισσοκομία. Αναφέρονται τα χαρακτηριστικά, τα οφέλη και η λειτουργία του συστήματος που κατασκευάσαμε. Στο Κεφάλαιο 2αναλύονται τα επιμέρους τμήματα του συστήματος συλλογής δεδομένων. Συγκεκριμένα περιγράφουμε τις ιδιότητες, τη δομή καθώς και τις εφαρμογές των αισθητήρων και των μικροελεγκτών. Έπειτα περιγράφονται τα στάδια κατασκευής του συστήματος. Παρουσιάζεται επίσης η συνδεσμολογία των επιμέρους τμημάτων μέσω σχεδιαγραμμάτων και κυκλωμάτων. Στο Κεφάλαιο 3 εστιάζουμε στο λογισμικό του μικροελεγκτή Arduino Uno αναφέροντας τα χαρακτηριστικά του και επεξηγώντας ένα απόσπασμα από τον κώδικά του. Στο Κεφάλαιο 4 ακολουθεί η οικονομοτεχνική μελέτη. Στις σελίδες αυτές παρουσιάζεται ο πίνακας με τα υλικά που χρησιμοποιήσαμε καθώς και το κοστολόγιό τους. Στο 5ο και τελευταίο κεφάλαιο, επισυνάπτουμε τις μετρήσεις από το σύστημα της ζυγαριάς, τις παρατηρήσεις, τα συμπεράσματά μας όπως επίσης και ορισμένες προτάσεις για μελλοντική βελτίωση.

Α > Αισθητήρες
Μ > Μελισσοκομία
Μ > Μικροελεγκτές

Μικροελεγκτές
Αισθητήρες
Μελισσοκομία

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχνολογικών Εφαρμογών > Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών ΤΕ (Κοζάνη)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.