Ποιοτικά χαρακτηριστικά σπόρου βαμβακιού ποικιλίας ST402 που καλλιεργήθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Ποιοτικά χαρακτηριστικά σπόρου βαμβακιού ποικιλίας ST402 που καλλιεργήθηκε σε τέσσερα γεωγραφικά διαμερίσματα

Κουτσούκη, Χρυσοβαλάντου-Ανδριάνα

Thesis
NonPeerReviewed

2018


Σκοπός της παρούσας πτυχιακής διατριβής ήταν η εξέταση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του σπόρου βαμβακιού της ποικιλίας ST 402. Ο σπόρος βαμβακιού της ποικιλίας ST 402 έχει προέλθει από καλλιέργειες των τεσσάρων γεωγραφικών διαμερισμάτων, όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες εκτάσεις βαμβακοκαλλιέργειας, δηλαδή τη Μακεδονία, τη Θράκη, τη Θεσσαλία και τη Στερεά Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά του σπόρου που αξιολογήθηκαν ήταν η περιεκτικότητα σε οργανικό άζωτο, σε πρωτεΐνη, σε υγρασία, και τέφρα. Από κάθε γεωγραφικό διαμέρισμα επιλέχθηκαν τέσσερα χωράφια, με σκοπό να γίνει αξιολόγηση των χαρακτηριστικών σε διαφορετικές συνθήκες. Από τα αποτελέσματα προέκυψε ότι κάθε χαρακτηριστικό επηρεάζεται διαφορετικά από τις περιβαλλοντικές διακυμάνσεις. Υψηλότερη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη παρατηρήθηκε στα χωράφια της Θεσσαλίας και της Στερεάς Ελλάδας και χαμηλότερη περιεκτικότητα στις καλλιέργειες της Θράκης και της Μακεδονίας. Αντίθετα, υψηλότερη περιεκτικότητα σε τέφρα εντοπίστηκε στα χωράφια της Θράκης. Σε άλλες καλλιέργειες, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες των σπόρων έχει συσχετιστεί θετικά με αυξημένη αζωτούχο λίπανση. Οι τέσσερις κύριες καλλιεργητικές περιοχές επηρέασαν διαφορετικά τα χαρακτηριστικά ποιότητας βαμβακόσπορου, γεγονός που σημαίνει ότι μπορούν να επιλεγούν τοποθεσίες που διαφοροποιούν αποτελεσματικά τις ποικιλίες ως προς την ποιότητα του σπόρου.

Βαμβάκι

Ελληνική γλώσσα

cc_by_nc_nd




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.