Ο σκοπός της παρούσας πτυχιακής εργασίας είναι να αναλύσει το κόστος της παραγωγής του αποστάγματος σταφύλης (τσίπουρου) της ποικιλίας ντεμπίνας, με βάση την περιεκτικότητα του σε σάκχαρα. Τα δεδομένα της ερευνητικής διαδικασίας συλλέχθηκαν από την περιοχή της Ζίτσας Ιωαννίνων, όπου ευδοκιμεί η τοπική ποικιλία ντεμπίνα. Αρχικά, γίνεται η ιστορική αναδρομή της απόσταξης και η εξέλιξη της στην πάροδο του χρόνου. Στη συνέχεια, γίνεται αναλυτική περιγραφή της μονάδας αποστάξεως. Στη συνέχεια, μετά τα θεωρητικά δεδομένα, υλοποιείται ο υπολογισμός παραγωγής αιθανόλης και διοξειδίου το άνθρακα από την ζύμωση καθώς και ο υπολογισμός παραγωγής αποστάγματος και της περιεκτικότητάς του σε αιθανόλη. Σε δεύτερο στάδιο, υλοποιείται ο υπολογισμός της ποσότητας του προστιθέμενου νερού και ο υπολογισμός κόστους παραγωγής τσίπουρου με βάση τα αρχικά γράδα της πρώτης ύλης. Τα συμπεράσματα της έρευνας στην παρούσα πτυχιακή εργασία, μετά τις υπολογιστικές αναλύσεις είναι, πως το κόστος του τσίπουρου μειώνεται όσο μειώνεται και τα γράδα της πρώτης ύλης, καθώς η τιμή των τελευταίων δεν είναι αντικειμενική.