Μεταβολή των δεικτών ποιότητας και του ολικού φαινολικού περιεχομένου ελαιολάδου εμπλουτισμένου με αιθέριο έλαιο θυμαριού μετά τη θέρμανσή του

This item is provided by the institution :
TEI of West Macedonia   

Repository :
@naktisis   

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Μεταβολή των δεικτών ποιότητας και του ολικού φαινολικού περιεχομένου ελαιολάδου εμπλουτισμένου με αιθέριο έλαιο θυμαριού μετά τη θέρμανσή του

Μέτσιου, Ελένη

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2018

2018


Στόχος της συγκεκριμένης πτυχιακής εργασίας ήταν η μελέτη της μεταβολής των ποιοτικών χαρακτηριστικών, του ολικού φαινολικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής ικανότητας, δειγμάτων ελαιόλαδου μετά από εμπλουτισμό του με αιθέριο έλαιο θυμαριού και θέρμανση στους 130οC. Για την επίτευξη του στόχου της εργασίας χρησιμοποιήθηκαν 6 δείγματα ελαιόλαδου από 6 παραγωγούς της περιοχής Κάριανης Καβάλας. Τα ελαιόλαδα προέρχονταν από δύο ποικιλίες ελιάς: Μεγαρίτικης και Χαλκιδικής. Το θυμάρι που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή του αιθέριου ελαίου ήταν από ένα εργοστάσιο παραγωγής και τυποποίησης μυρωδικών στην περιοχή της Αναρράχης Πτολεμαΐδας. Τα δείγματα εμπλουτίστηκαν με αιθέριο έλαιο θυμαριού σε ποσοστό 1% . Ενώ ως control χρησιμοποιήθηκαν μη εμπλουτισμένα δείγματα. Τα δείγματα εμπλουτισμένα και μη, θερμάνθηκαν σε πυριαντήριο της εταιρίας Binder στους 130οC για 3 και 6 ώρες αντίστοιχα. Η θερμοκρασία των 130οC, επιλέχθηκε διότι θεωρείται η θερμοκρασία μαγειρέματος και τηγανίσματος (Ayadi, et. al., 2009). Οι ποιοτικές παράμετροι που εξετάστηκαν ήταν η οξύτητα, ο αριθμός υπερ-οξειδίων, οι ειδικοί συντελεστές απορρόφησης Κ232 και Κ270, ο προσδιορισμός χλωροφυλλών και καροτενοειδών και η συγκέντρωση των ολικών φαινολικών με τη μέθοδο Folin. Τέλος προσδιορίστηκε η αντιοξειδωτική ικανότητα των δειγμάτων με τη μέθοδο ABTS.

Ε > Ελαιόλαδο
Α > Αρωματικά φυτά

Αρωματικά φυτά
Ελαιόλαδο

Greek

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)