δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
Χρηματιστήριο αξιών Αθηνών και χρηματιστηριακά παράγωγα
Τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προϊόντων χρησιμοποιούνται στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου, από τους διάφορους συμμετέχοντες στις αγορές αυτές, προκειμένου να καταφέρουν να μειώσουν το ρίσκο, την διαφοροποίηση της φύσης της χρηματοοικονομικής έκθεσης στους κινδύνους και τέλος τον περιορισμό του κόστους των συναλλαγών. Ανάλογα με το συμφέροντα που έχουν οι συμμετέχοντες στις αγορές των παραγώγων χρησιμοποιούν και διαφορετικές στρατηγικές προσεγγίσεις για τις αγοροπωλησίες των προϊόντων. Πολλοί οικονομολόγοι και επενδυτές θεωρούν τα χρηματοοικονομικά παράγωγα, ως εργαλεία για την διαχείριση του επενδυτικού ρίσκου και οι κερδοσκόποι ως ένα ακόμα μέσο, προκειμένου να έχουν οικονομικό κέρδος από τις διαφορές των τιμών των προϊόντων ανάμεσα στις διάφορες αγορές. Επιπλέον όμως τα χρηματοοικονομικά παράγωγα προσφέρουν την δυνατότητα για γρήγορες και εύκολες συναλλαγές, ενώ ταυτόχρονα μπορούν να μειώνουν τον κίνδυνο των αντισυμβαλλόμενων μελών και τον πιστωτικό κίνδυνο παρέχοντας στις επιχειρήσεις την χρηματοδότηση τους με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Παρόλα αυτά όμως δεν λείπουν και τα προβλήματα από την αγορά των παραγώγων, μιας και στο χώρο υπάρχουν πολύ κερδοσκόποι, υπάρχει μεγάλο ρίσκο από την απόκρυψη των πραγματικών κινδύνων από τα αντισυμβαλλόμενα μέλη και τέλος υπάρχει μεγάλη πιθανότητα απώλειας μεγάλων ποσών χρημάτων, με πολλά παραδείγματα των μεγάλων διεθνών αγορών να επιβεβαιώνουν αυτούς του κινδύνους. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία θα προσπαθήσουμε να αναλύσουμε τον κλάδο αυτό και να οδηγηθούμε σε κάποια συμπεράσματα. Στα πρώτα κεφάλαια θα αναφερθούμε στην έννοια του χρηματιστήριου και των χρηματιστηριακών μέσων. Κατόπιν θα αναφερθούμε στις έννοιες των παραγώγων, στα είδη και στην λειτουργία τους. Τέλος θα αναφερθούμε στην κερδοσκοπία των προϊόντων αυτών στην Ελληνική αγορά και θα καταλήξουμε παραθέτοντας τα συμπεράσματα μας από την ερευνά αυτή.
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.
Βοηθείστε μας να κάνουμε καλύτερο το OpenArchives.gr.