Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μια προσπάθεια για την αποτύπωση των ηθικών και υγειονομικών θεμάτων που μπορούν να προκύψουν από την χρήση και κατανάλωση γενετικά τροποποιημένων ειδών αραβόσιτου. Αρχικά γίνεται μια παρουσίαση της σημασίας που έχει για την διατροφή του ανθρώπου και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι προσπάθειες βελτίωσης του καλαμποκιού από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα.
Στη συνέχεια της εργασίας, γίνεται αναφορά στους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, με τις πιθανές επιπτώσεις και τους προβληματισμούς που δημιουργούνται στο καταναλωτικό κοινό. Παρατίθενται οι απόψεις των Διεθνών καταναλωτικών Οργανώσεων σε θέματα εμπορίας γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, αλλά και το γενικό ευρωπαϊκό νομοθετικό πλαίσιο.
Στο τρίτο κεφάλαιο, αναφέρονται ορισμένοι γενετικά τροποποιημένοι τύποι αραβόσιτου, όπως είναι το καλαμπόκι με βελτιωμένη περιεκτικότητα πρωτεΐνης, λαδιού και αμυλόζης. Επίσης γίνεται αναφορά στο κηρώδες καλαμπόκι, το γλυκό καλαμπόκι, το λευκό καλαμπόκι, τις ποικιλίες popcorn, pipe corn και babycorn, αλλά και την ποικιλία του αραβόσιτου που χρησιμοποιείται για ενσίρωση.
Η εργασία ολοκληρώνεται, με την γενική ηθική προσέγγιση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και ειδικότερα του αραβόσιτου. Για τον λόγο αυτό αναφέρεται το επιστημονικό πλαίσιο αξιολόγησης που έχουν οι συγκεκριμένες ποικιλίες στην ανθρώπινη υγεία, αλλά και η επιχειρηματολογία που σχετίζεται με την αποφυγή της χρήσης τους
Κ > Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Agricultural and Veterinary Sciences ▶ Agriculture, Forestry and Fisheries Agronomy and Crop Science
(EN)
Καλαμπόκι - Καλλιέργεια
Greek
Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Φυτικής Παραγωγής (Φλώρινα)