Παραγωγή προϊόντων τομάτας

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα (ΤΕΙ) Δυτικής Μακεδονίας   

Αποθετήριο :
@νάκτησις   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*



Παραγωγή προϊόντων τομάτας

Χατζηπαπαθεοδωρίδου, Παρθένα

doctoral
Thesis (BSc)
Thesis

2009

2009


Η παρούσα εργασία αφορά στην παραγωγή προϊόντων τομάτας, ξεκινώντας από το στάδιο παραλαβής του καρπού της τομάτας στον αγρό μέχρι αυτός να φθάσει στον καταναλωτή με τη μορφή διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας του. Η τομάτα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή λαχανικά, το οποίο, πέρα από τις γαστρονομικές του ιδιότητες, περιέχει πολλά σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Η σχετική ευκολία που παρουσιάζει η τομάτα στη σύνθλιψη και τη συμπύκνωση επέτρεψε την ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων της, όπως ο φυσικός και ο συμπυκνωμένος τοματοχυμός, ο πολτός τομάτας, το κέτσαπ και η σκόνη τομάτας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές έρευνες, που επισημαίνουν τη σημαντική δράση του λυκοπενίου, της κύριας χρωστικής της τομάτας. Σύμφωνα με αυτές, το λυκοπένιο φαίνεται να εξουδετερώνει τη δράση των ελεύθερων ριζών, ουσίες που παράγονται στον ανθρώπινο οργανισμό και έχουν συσχετισθεί με την ανάπτυξη καρδιαγγειακών νοσημάτων και πολλών μορφών καρκίνου. Σαν αποτέλεσμα αυτού, πολλές ερευνητικές προσπάθειες επικεντρώνονται τόσο στην ανάπτυξη διαφόρων προϊόντων βιομηχανικής επεξεργασίας τομάτας όσο και στη μείωση της υποβάθμισης του λυκοπενίου κατά την επεξεργασία και την αποθήκευση των προϊόντων αυτών, υποβάθμιση η οποία δεν επηρεάζει μόνο το χαρακτηριστικό κόκκινο χρώμα των προϊόντων αλλά και τη θρεπτική τους αξία. Στις ενότητες που ακολουθούν παρουσιάζονται τα βασικά χαρακτηριστικά του καρπού της τομάτας, καθώς και η σύσταση και οι ιδιότητες αυτής αλλά και των προϊόντων της, όπως και οι διαδικασίες επεξεργασίας τους

Τ > Τομάτες
Κ > Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο

Κονσερβοποίηση - Βιομηχανία και εμπόριο
Τομάτες

Ελληνική γλώσσα

Σχολή Τεχν.Γεωπονίας και Τεχν.Τροφίμων και Διατροφής > Τμήμα Εμπορίας και Ποιοτικού Ελέγχου Αγροτικών Προϊόντων (Φλώρινα)
ΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.