The effect of “Ready to eat” food consumption on childhood obesity and the role of family structure

see the original item page
in the repository's web site and access all digital files if the item*



Η επίδραση της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού στην παιδική παχυσαρκία και ο ρόλος της δομής της οικογένειας
The effect of “Ready to eat” food consumption on childhood obesity and the role of family structure (EN)

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ

Δημοσθένης Παναγιωτάκος, Μαγριπλή Εμμανούελλα

MSc thesis

2025-03-09


Εισαγωγή: Ιδιαιτέρως υψηλά εντοπίζονται τα επίπεδα παχυσαρκίας κατά τη σύγχρονηεποχή, με άκρως ανησυχητικά τα αυξημένα επίπεδα σε άτομα παιδικής ηλικίας. Οαυξημένος κίνδυνος που ενέχει η εκδήλωση παχυσαρκίας κατά την παιδική ηλικία στηνδιασφάλιση της ομαλής ανάπτυξης και εν γένει του επιπέδου υγείας του ατόμουυπογραμμίζει τη σημασία της υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών μέσω ενόςισορροπημένου διατροφικού πλάνου.Σκοπός: Κύριος σκοπός της παρούσας μελέτης αποτέλεσε η αποτύπωση των διατροφικών συνηθειών παιδιών ηλικίας 10 εώς 12 ετών και ειδικότερα τα επίπεδα κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού. Παράλληλα, επιχειρήθηκε η καταγραφή της επιρροής του οικογενειακού περιβάλλοντος στην διαμόρφωση του διατροφικού προφίλ και τηςυιοθέτησης συγκεκριμένων διατροφικών συμπεριφορών.Υλικό/ Μέθοδος: Πρόκειται για μελέτη η οποία βασίσθηκε στη συλλογή δεδομένων από δείγμα παιδιών ηλικίας 10 εώς 12 ετών. Δομημένα ερωτηματολόγια διανεμήθηκαν στα παιδιά για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τα κοινωνικο-δημογραφικά τουςχαρακτηριστικά, τις διατροφικές τους συνήθειες και την οικογενειακή τους δομή. Αυτά τα ερωτηματολόγια περιελάμβαναν το επικυρωμένο ημι-ποσοτικό ΕρωτηματολόγιοΣυχνότητας Κατανάλωσης Τροφίμων (FFQ), το οποίο αξιολόγησε ειδικά τη συχνότητακατανάλωσης διαφόρων ομάδων τροφίμων και ποτών που καταναλώνονται συνήθως στην Ελλάδα καθώς και ερωτήματα σχετικά με τις διατροφικές συνήθειες και με τηνοικογενειακή δομή. Η κατάσταση βάρους ταξινομήθηκε με ενδεδειγμένους για την ηλικία μεθόδους (International Obesity Task Force: IOTF). Περιγραφική στατιστική καιλογιστικά μοντέλα παλινδρόμησης χρησιμοποιήθηκαν για τον έλεγχο της υπόθεσης.Αποτελέσματα: Με βάση τα ευρήματα της μελέτης, το 28.3% των παιδιώνκατηγοριοποιούνται ως άτομα με υπερβάλλον βάρος, με το βάρος και το ύψος τους ναμετρούνται με ηλεκτρονικές ζυγαριές και αναστημόμετρα ακρίβειας και ηκατηγοριοποίηση να γίνεται με βάση τα κριτήρια του IOTF. Ωστόσο, δεν εντοπίστηκεσημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης πρόχειρου φαγητού και της παιδικήςπαχυσαρκίας, ενώ ομοίως η οικογενειακή δομή φαίνεται να μην διαφοροποιεί τηδιατροφική συμπεριφορά των παιδιών. Συγχρόνως, σημαντικό ποσοστό των παιδιώνκατανάλωνε περισσότερα από τρία γεύματα την ημέρα, με τα περισσότερα παιδιά ναπαίρνουν φαγητό από το σπίτι για το σχολείο, ενώ σπανίως κατανάλωναν φαγητό εκτόςσπιτιού.Συμπεράσματα: Η απουσία στατιστικά σημαντικής συσχέτισης μεταξύ της οικογενειακής κατάστασης και την κατάσταση βάρους των παιδιών δηλώνει την παρουσία έτερων παραγόντων στην διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών. Δεν αρκούν μόνο η απουσία βασικών παραγόντων αύξησης παχυσαρκίας αλλά είναι σημαντικό να διερευνηθούν και αυτές που πιθανώς να λειτουργούν προστατευτικά και κατ’ επέκταση ο τρόπος ζωής. (EL)
Introduction: Increased levels of obesity are detected during the modern era, whereas intensely disturbing are the levels of childhood obesity. The elevated risk thataccompanies the emerge of obesity during childhood underlines the importance ofadopting healthy dietary habits via applying a balanced daily dietary pattern.Aim: The primary aim of this research is to examine the dietary habits of children aged 10 to 12, with a particular focus on their consumption of junk food. Additionally, the study seeks to analyze the influence of family structure on specific dietary patterns.Methodology: This study collected data from a sample of children aged 10 to 12 years through the distribution of surveys. Questionnaire included questions on dietary habits and family structure. Weight status was classified using age-appropriate methods (International Obesity Task Force: IOTF). Descriptive statistics and logistic regression models were used to test the hypothesis.Results: Based on the findings of the study, no significant correlation was found between the consumption of fast food and child obesity, while similarly, family structure appears not to differentiate the dietary behavior of children. Concurrently, a significant percentage of children consumed more than three meals a day, with most children taking food from home to school, while rarely consuming food outside the home.Conclusions: The absence of a statistically significant correlation between familysituation and children's weight status indicates the presence of other factors in shapingchildren's dietary habits. The absence of primary obesity-increasing factors is not (EN)


παιδική παχυσαρκία, πρόχειρο φαγητό, διατροφικές συνήθειες, οικογενειακή δομή

Greek

Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

Επιδημιολογία (ΕΠΙ)




*Institutions are responsible for keeping their URLs functional (digital file, item page in repository site)