δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Ενώσεις Ένταξης - Μόρια σε Κίνηση

Καπόλος, Ιωάννης

Καραϊσκάκης, Γεώργιος

Ενώσεις Ένταξης: Δίνονται οι βασικές έννοιες που σχετίζονται με τις ενώσεις ένταξης όπως σύμπλοκο ιόν, υποκαταστάτες (μονοδοντικοί και πολυδοντικοί), αντισταθμιστικά ιόντα, αριθμός ένταξης. Στη συνέχεια γίνεται αντιστοίχιση του αριθμού ένταξης με τη γεωμετρία των ενώσεων ένταξης και δίνονται οι βασικοί κανόνες γραφής και ονοματολογίας των ενώσεων αυτών. Ακολουθεί μια ιστορική αναδρομή αναφερόμενη στον A. Werner ο οποίος πρώτος μελέτησε τις ενώσεις αυτές και εισήγαγε τις έννοιες περί πρωτεύοντος και δευτερεύοντος σθένους. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην ισομέρεια των ενώσεων ένταξης και δίνονται οι διάφοροι τύποι ισομέρειας που απαντώνται στις ενώσεις αυτές. Τέλος, περιγράφονται οι δύο θεωρίες, θεωρία δεσμού σθένους και θεωρία κρυσταλλικού πεδίου μέσω των οποίων δίνεται ερμηνεία τόσο των δεσμών που σχηματίζονται μεταξύ του κεντρικού μεταλλικού ιόντος και των υποκαταστατών όσο και των ιδιοτήτων, χρώμα και μαγνητικές ιδιότητες των ενώσεων ένταξης. Όλα τα ανωτέρω συνοδεύονται από κατάλληλα παραδείγματα μέσω των οποίων γίνεται εφαρμογή της θεωρίας. - Μόρια σε Κίνηση: Το συγκεκριμένο ΕΔΥ αναφέρεται στις κινήσεις των μορίων. Περιγράφονται η μεταφορική, η δονητική και η περιστροφική κίνηση. Δίνονται συνοπτικά οι βασικές έννοιες και οι ορισμοί που αναφέρονται στα τρία είδη των κινήσεων που πραγματοποιεί ένα μόριο και εξάγονται οι κατάλληλες εξισώσεις μέσω των οποίων υπολογίζονται τα διάφορα μεγέθη που αντιστοιχούν στα ανωτέρω αναφερόμενα τρία είδη των κινήσεων. Επίσης, περιγράφονται στα πλαίσια της κινητικής θεωρίας τα φαινόμενα μεταφοράς, διάχυση, θερμική αγωγιμότητα και ιξώδες και εξάγονται οι σχέσεις που διέπουν το κάθε ένα από αυτά. Τέλος, μέσω κατάλληλων παραδειγμάτων και ασκήσεων γίνεται εμπέδωση της θεωρίας.
Στόχος του συγκεκριμένου ΕΔΥ είναι η εμπέδωση των διαφόρων εννοιών και θεωριών που σχετίζονται με τις ενώσεις ένταξης. Με την ολοκλήρωση της μελέτης του συγκεκριμένου ΕΔΥ ο φοιτητής θα είναι σε θέση να αναγνωρίζει, να γράφει και να ονοματοδοτεί τις ενώσεις ένταξης. Επίσης, θα είναι σε θέση να προσδιορίζει τον υβριδισμό του κεντρικού μεταλλικού ιόντος και να προσδιορίζει το σχήμα των ενώσεων ένταξης καθώς και να ερμηνεύει το χρώμα και τις μαγνητικές ιδιότητες των ενώσεων αυτών. - Στόχος του συγκεκριμένου ΕΔΥ είναι η εμπέδωση των διαφόρων εννοιών και θεωριών που σχετίζονται με τις κινήσεις των μορίων. Με την ολοκλήρωση της μελέτης του συγκεκριμένου ΕΔΥ ο φοιτητής θα έχει κατανοήσει τις βασικές έννοιες που σχετίζονται με τις κινήσεις των μορίων και θα είναι σε θέση να εφαρμόζει τις θεωρητικές του γνώσεις για τον υπολογισμό διαφόρων φυσικοχημικών παραμέτρων που σχετίζονται με τις κινήσεις των μορίων. Επίσης, θα είναι σε θέση να υπολογίζουν τις διάφορες ποσότητες που σχετίζονται με τα φαινόμενα μεταφοράς.

Webcast

Αριθμός ένταξης
Coordination number
Αντισταθμιστικά ιόντα
Crystal field theory
Complex ion
Ισομέρεια
Isomerism
Υποκαταστάτης
Counter ions
Θεωρία δεσμού σθένους
Θεωρία κρυσταλλικού πεδίου
Ligands
Σύμπλοκο ιόν
Coordination compounds
Ενώσεις ένταξης
Valence bond theory


Ελληνική γλώσσα

2013-12-13T14:22:55Z
2008


Οι χρόνοι μελέτης πρέπει να ακολουθούν τους χρόνους μελέτης που καθορίζονται για τη Θ.Ε. ΚΦΕ 52 στο χρονοδιάγραμμα μελέτης που ανακοινώνεται στην έναρξη κάθε ακαδημαϊκού έτους στους φοιτητές. Υπολογίζεται ότι απαιτούνται κατά μέσο όρο 2 ώρες μελέτης για κάθε διάλεξη συμπεριλαμβανομένου και του χρόνου για την επίλυση των προβλημάτων και τη μελέτη των αντίστοιχων εννοιών από το υπερκείμενο. (6 Ώρες + 50 Λεπτά)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.