δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2008 (EL)

Τεχνικές ανίχνευσης μεταλλάξεων

Σωτηροπούλου, Γεωργία

Σκορίλας, Ανδρέας
Τζαμαρίας, Σπυρίδων
Σπανός, Νικόλαος

Στο παρόν Εναλλακτικό Διδακτικό Υλικό (ΕΔΥ), σε μορφή Υπερκειμένου (Hypertext), αναπτύσσονται βασικές αρχές και σύγχρονες απόψεις πάνω στα θέματα: Κυτταρική Διαίρεση και Καρκίνος: Ρύθμιση του Κυτταρικού Κύκλου, Απόπτωση, Ογκογονίδια και Ογκοκατασταλτικά Γονίδια και Τεχνικές Ανάλυσης Μεταλλάξεων που αποτελούν θέματα αιχμής στα επιστημονικά πεδία των επιστημών ζωής και των Βιοεπιστημών. Αναπτύχθηκαν οι βασικοί μοριακοί μηχανισμοί καρκινογένεσης και οι μηχανισμοί διήθησης και μετάστασης καρκίνου. Έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν οι πλέον σύγχρονες απόψεις πάνω στην έρευνα του καρκίνου και πως αυτές επαναπροσδιορίζουν την κατανόηση της βιολογίας του καρκινικού κυττάρου. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκαν παραδείγματα αξιοποίησης των πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων για την ανάπτυξη βελτιωμένων φαρμάκων και διαγνωστικών. Στο δεύτερο μέρος, αναπτύχθηκαν οι βασικές τεχνικές και μεθοδολογίες ανίχνευσης μεταλλάξεων που βρίσκουν εφαρμογές στη μοριακή διάγνωση πολλών ασθενειών. Η Μοριακή Διαγνωστική αποτελεί έναν σύγχρονο κλάδο των βιοϊατρικών επιστημών, ο οποίος στοχεύει να βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση, σταδιοποίηση και πρόγνωση των ασθενειών, και να δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης της ανταπόκρισης στη φαρμακοθεραπεία.
Στο παρόν Εναλλακτικό Διδακτικό Υλικό (ΕΔΥ), σε μορφή Υπερκειμένου (Hypertext), αναπτύσσονται βασικές αρχές και σύγχρονες απόψεις πάνω στα θέματα: Κυτταρική Διαίρεση και Καρκίνος: Ρύθμιση του Κυτταρικού Κύκλου, Απόπτωση, Ογκογονίδια και Ογκοκατασταλτικά Γονίδια και Τεχνικές Ανάλυσης Μεταλλάξεων που αποτελούν θέματα αιχμής στα επιστημονικά πεδία των επιστημών ζωής και των βιοϊατρικών επιστημών. Αναπτύχθηκαν οι βασικοί μοριακοί μηχανισμοί καρκινογένεσης και οι μηχανισμοί διήθησης/μετάστασης καρκίνου. Έγινε προσπάθεια να συμπεριληφθούν οι πλέον σύγχρονες απόψεις πάνω στην έρευνα του καρκίνου και πως αυτές επαναπροσδιορίζουν την κατανόηση της βιολογίας του καρκινικού κυττάρου. Επιπρόσθετα, αναπτύχθηκαν παραδείγματα αξιοποίησης των πρόσφατων επιστημονικών ανακαλύψεων για την ανάπτυξη βελτιωμένων φαρμάκων και διαγνωστικών. Στο δεύτερο μέρος, αναπτύχθηκαν οι βασικές τεχνικές και μεθοδολογίες ανίχνευσης μεταλλάξεων που βρίσκουν εφαρμογές στη μοριακή διάγνωση πολλών ασθενειών. Η Μοριακή Διαγνωστική αποτελεί έναν σύγχρονο κλάδο των Βιοεπιστημών, ο οποίος στοχεύει να βελτιώσει την έγκαιρη διάγνωση, σταδιοποίηση και πρόγνωση των ασθενειών, και να δώσει τη δυνατότητα πρόβλεψης της ανταπόκρισης στη φαρμακοθεραπεία. Όσον αφορά στις προπτυχιακές σπουδές που περιλαμβάνει ο κλάδος ΠΕ04, λόγω της ανομοιογένειας των φοιτητών στο πρόγραμμα ΚΦΕ53, έχει γίνει ιδιαίτερη προσπάθεια, ώστε το υπερκείμενο να είναι κατανοητό από το σύνολο των φοιτητών. Παρόλα αυτά, οι φοιτητές που δεν έχουν διδαχθεί κανένα προπτυχιακό μάθημα Βιολογίας ή Βιοχημείας απαιτείται να μελετήσουν πρώτα τα σχετικά χωρία από τα προπτυχιακά εγχειρίδια της ΦΥΕ.

Hypertext

Aπόπτωση
Ρύθμιση του κυτταρικού κύκλου
Oγκοκατασταλτικά γονίδια
Κυτταρική διαίρεση και καρκίνος
Oγκογονίδια


Ελληνική γλώσσα

2008
2009-03-09T08:47:49Z
2013-12-13T14:25:32Z


Αναφέρεται η προτεινόμενη εβδομάδα μελέτης, ενώ στις παρενθέσεις δίνεται ο κατ' εκτίμηση χρόνος που απαιτείται: Κεφάλαιο 1 (Εβδομάδες 22,23): κυτταρική διαίρεση-ρύθμιση κυτταρικού κύκλου-απόπτωση, Κεφάλαιο 2 (Εβδομάδες 24, 25,26,27): καρκίνος: ογκογονίδια και ογκοκατασταλτικαγονίδια, Κεφάλαιο 3 (Εβδομάδες 11,12): τεχνικές ανάλυσης μεταλλάξεων. (129 Σελίδες + 64 Εικόνες)




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.