The use of the educational software in Physics with emphasis on oscilation

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κοινοποιήστε το τεκμήριο




2017 (EL)

Αξιοποίηση του εκπαιδευτικού λογισμικού στη Φυσική με έμφαση στις ταλαντώσεις
The use of the educational software in Physics with emphasis on oscilation

ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, ΧΡΗΣΤΟΣ

ΣΑΜΨΩΝΙΔΗΣ, ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΛΕΙΣΟΣ, ΑΝΤΩΝΙΟΣ
ΤΣΙΡΙΓΩΤΗΣ, ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ

Είναι αποδεκτό από την επιστημονική κοινότητα ότι η χρήση των Τ.Π.Ε και των προσομοιώσεων ως εποπτικά μέσα διδασκαλίας συμβάλλουν σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατανόηση των φυσικών φαινομένων και παρέχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στην εκπαιδευτική διαδικασία κατά τη διδασκαλία του μαθήματος της φυσικής και γενικότερα των φυσικών επιστημών. Για να είναι αποτελεσματική μία τέτοια διδασκαλία απαιτούνται δεξιότητες χειρισμού Η/Υ από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές, η γνώση των αντίστοιχων προσομοιώσεων για τη μελέτη ενός συγκεκριμένου φαινομένου, ο τρόπος με τον οποίο εκτελούνται, καθώς και οι δυνατότητες που έχουν αυτές. Στην παρούσα διπλωματική εργασία, βασικός στόχος είναι η συγκέντρωση προσομοιώσεων που αναφέρονται στα περιοδικά φαινόμενα και κυρίως στις ταλαντώσεις, με τη βοήθεια των οποίων ένας εκπαιδευτικός θα μπορεί επιλέγοντας την κατάλληλη κάθε φορά να τη χρησιμοποιήσει ως συμπληρωματικό εποπτικό μέσο για τη διδασκαλία μιας ενότητας του κεφαλαίου των περιοδικών φαινομένων και των ταλαντώσεων. Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσεται η σημασία των προσομοιώσεων και η παιδαγωγική τους αξία κατά τη διδασκαλία, στο δεύτερο κεφάλαιο ταξινομείται ένας αριθμός προσομοιώσεων που αναφέρονται στην ενότητα των ταλαντώσεων τις οποίες οι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν στο διαδίκτυο και των οποίων η χρήση θα συμβάλλει θετικά κατά τη διδασκαλία των ταλαντώσεων στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Στο τρίτο κεφάλαιο ταξινομούνται πιο εξειδικευμένες προσομοιώσεις που αναφέρονται σε φαινόμενα που σχετίζονται με την ενότητα των ταλαντώσεων. Θα ήθελα να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες στον Α’ επιβλέποντα της εργασίας αυτής, Αναπληρωτή Καθηγητή Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κο Σαμψωνίδη Δημήτριο, για την ιδέα, την επίβλεψη και τη στήριξη της εκτέλεσής της, καθώς και τον Β’ επιβλέποντα καθηγητή κο Τσιριγώτη Απόστολο. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δρ. Ηλεκτρολόγο Μηχανικό και Μηχανικό Η/Υ κο Μπαντέκα Ευθύμιο και την κα Νάκη Αλεξάνδρα για τις χρήσιμες παρατηρήσεις τους και την πολύτιμη βοήθειά τους. Τέλος, θα ήθελα να ευχαριστήσω τη σύζυγο μου Χρύσα και την κόρη μου Ραφαέλα για την αμέριστη συμπαράστασή τους τόσο κατά τη διάρκεια της εκπόνησης της συγκεκριμένης εργασίας όσο και κατά τη διάρκεια της φοίτησής μου στο ΕΑΠ.
Περιέχει διαγράμματα και εικόνες

Διπλωματική Εργασία / Thesis

ΤΑΛΑΝΤΩΣΕΙΣ, ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ


Ελληνική γλώσσα

2017-09-30
2017-10-10T11:40:26Z


Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο / Hellenic Open University

0
12
76




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των αντίστοιχων Φορέων περιεχομένου.